Az Akadémiai Kiadó újdonságai

2020-10-16 10:21

Az Akadémiai Kiadó korlátlan számú díjmentes Open Access publikálást biztosít az EISZ-en keresztül előfizető intézmények levelező szerzői számára. 

További információ, részletek a Kiadó honlapján találhatók

Szotar.net logo

2021-től a szótárszolgáltatásban két új szótár jelenik meg:

  • Forgács Tamás: Magyar szólások és közmondások szótára
  • Tegyey Imre: Latin–magyar szótár

Leggyakrabban használt szótárak pedig jelentősen átdolgozott kiadásban kerülnek be az adatbázisba:

  • A Magyar értelmező kéziszótár 25 000 címszava hanganyaggal, kiejtéssel bővül. Elsősorban a magyart mint idegen nyelvet tanulók és használók számára értékes az egy kattintással meghallgatható magyar kiejtés.
  • Teljes átdolgozásra kerültek a Német–magyar, a Magyar–német és az Angol–magyar, valamint a Magyar–angol szótárak. Több mint 10 000 új szótári adattal bővűltek: neologizmusokkal, új jelentésekkel, állandósult szókapcsolatokkal, szólásokkal, közmondásokkal.
  • Frissítést végeztek a Spanyol–magyar és Magyar–spanyol szótárakban is.

A jelenleg használható szótárak listája elérhető itt >>>

A Szótár.net oldalát otthonról is elérhetik Shibboleth (EduID) azonosítással, vagy egyéni fiók létrehozásával.

A Shibboleth (EduID) belépéshez az intézeti emailcím és SPAM-szűrési jelszóra van szükség. Egyéni fiók létrehozásával nincs szükség a fenti azonosításra, elég, ha az intézeti IP tartományból regisztrál a szolgáltatásra, majd az intézményi fiókból kilépve belép az újonnan regisztrált fiókjába, ezáltal összekapcsolva a kettőt. A szolgáltatás használatával kapcsolatos kérdéseikkel kérjük, keressék meg Könyvtárunkat!