Elsevier

A Wigner FK levelező szerzőként jegyzett cikkek további költségek és adminisztrációs teher nélkül jelennek meg nyílt hozzáféréssel az Elsevier kiadó 2172 db folyóiratában.

Levelező szerzőnek az a szerző tekinthető, aki a kéziratot benyújtja, és a publikálási folyamat során a cikkel kapcsolatos minden adminisztrációs feladatot ellát, levelez a Kiadóval, illetve az open access igénylést és licencet is ő tölti ki. Az a szerző, aki meg van jelölve levelező szerzőként, de nem ő nyújtotta be a kéziratot, nem ő levelez és nem ő tölti ki az OA megjelenéshez szükséges licencet, nem tekinthető a megállapodás szempontjából levelező szerzőnek. A szerzők jogosultságának megállapítása az affiliáció (intézmény neve) alapján történik.

1. Térítésmentes open access cikkek csak az érvényes folyóiratokban jelenhetnek meg, amelyet a publikáció benyújtása előtt érdemes ellenőrizni a folyóiratkeresővel vagy a közzétett fájlban.

2. A szerzők már a cikk benyújtásának feltöltő felületén válasszák a Gold Open Access publikálási opciót a feltüntetett APC-díjtól függetlenül. Ezen a felületen még nem lehet az ingyenes publikálást választani.

3. A cikk elbírálását követően kell feltölteni a cikk egyéb adatait és megnevezni az intézményt, valamint igényelni az ingyenes open access publikálást. Cikk publikálási folyamat áttekintése.

- Elsevier Open Access licenc kiválasztása. A folyamat során a cikk beküldőjének ki kell választania, hogy mely Creative Commons licenc szerint szeretné közzé tenni a cikket. Fontos, hogy kiválasztás után már nem módosítható a CC licenc, ezért érdemes választás előtt megfontolni, hogy melyik publikálási licenct válasszuk.

- CC BY 4.0 : a cikk felhasználójának (3. személy) lehetősége van a mű átdolgozására, vagy akár kereskedelmi felhasználására is

- CC BY-NC-ND 4.0 : a mű nem dolgozható át, valamint az így védett cikk nem használható fel kereskedelmi célokra a felhasználó (3. személy) által

- A confirmation gomb megnyomásával a publikációs folyamat befejeződik.

4. Ezt követően az open access affiliációt a Könyvtár igazolja az Elservier Open Access Platformon.

5. Amennyiben a cikk kiválasztása benyújtáskor előfizetéses formában történt, a publikálást követően utólag korlátozott ideig módosítható open access-re.

 

További információk:

EISZ (Hungarian Electronic Information Service National Programme) (Elsevier) >>

Open access megállapodás az Elsevier kiadóval (EISZ) >>

 

Egyéb open access publikálási lehetőségek:

 Akadémiai Kiadó >>

 American Chemical Society >>

 Electrochemical Society  >>

 Institute of Physics Publishing >>

 Royal Society of Chemistry >>

 Springer Nature  >>

 Taylor & Francis  >>

 SCOAP3  >>

 Egyéb >>