Open Access

Álatalános információ az Open Access-ről

Az NKFIH Open Access-szel kapcsolatos állásfoglalása (Tájékoztató az OTKA kutatói számára)

Az Open Access publikálás elterjedésével megjelentek az úgynevezett parazita folyóiratok, melyek sokszor kéretlenül, kedvező ajánlatokkal, félrevezető mutatószámokkal próbálják a kutatókat rávenni, hogy náluk publikáljanak. Könyvtárunk segítséget nyújt olvasóinak ezen folyóiratok, kiadók kiszűrésében. Kérjük, olvassa el az alábbi linken található tájékoztatónkat a témáról, további kérdéseivel pedig keressen minket e-mailben, telefonon vagy akár személyesen.

Mit kell tudni a félrevezető mutatószámokról?

Publikációs lehetőségek

Royal Society of Chemistry 'Gold' csomag 2018-as előfizetése mellé a telephelyi akadémiai kutatóintézetek ebben az évben is lehetőséget kapnak nyílt hozzáférést biztosító publikációs voucherek felhasználására.

A csomaghoz 16 db Open Access voucher tartozik, melyeket az RSC által kiadott, kizárólag előfizetéses folyóiratokban 2018-ban elfogadott cikkekhez lehet beváltani. A voucher a publikáció teljes díját (APC) fedezi és az elfogadott cikkek esetében a fizetés alkalmával lehet érvényesíteni.

A voucher kódokat Könyvtárunkon keresztül igényelhetik, ezért kérjük, hogy publikációs szándék esetén mindenképp vegyék fel velünk a kapcsolatot. A 2018-ban elfogadott cikkeket visszamenőlegesen is nyílt hozzáférésűvé lehet tenni.

Repozitóriumok

A repozitóriumok egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerverek, melyek tudományos anyagok archiválására és díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgálnak. A szerzők részére a publikációk elhelyezése ezekben az archívumokban szintén ingyenes.

 • HUNOR- HUNgarian Open Repositories
 • az MTA repozitóriumai:
  • REAL - Az MTA és/vagy az OTKA által támogatott kutatási programok publikációi és jelentései
  • REAL-d - az MTA doktori (valamint régi kandidátusi) disszertációi
  • REAL- PhD - az MTA Könyvtár és Információs Központ országos PhD Dolgozat Repozitóriuma
  • REAL- J - az MTA Könyvtárának Repozitóriuma - digitalizált folyóiratok és periodikák
 • arXiv - e-print collection of the Cornell University Library
 • OpenDOAR- The Directory of Open Access Repositories

Open Access források

Nyílt hozzáférésű tudományos folyóirat gyűjtemények és adatbázisok.

Szerzői jogi információk

Az open access szabályozásának alapját a szerzői jogvédelem  képzi. A kiadóval kötött szerződés meghatározza a szerzők jogait, és szabályozza a nyílt hozzáférésű dokumentumok felhasználási lehetőségeit, pl. az önarchiválást intézményi repozitóriumokban vagy a szerző honlapján.

 • ROARMAP - Registry of Open Access Repository Mandates and Policies
 • Sherpa/JULIET- Research funders' open access policies
 • Sherpa/RoMEO - Publisher copyright policies & self-archiving

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a Sherpa RoMEO adatbázisa csupán tájékoztató jelleggel bír, jogi szempontból minden esetben a kiadói szerződések tartalma a mérvadó.