Útmutató az olvasójegy online használatához

Az online katalógusba való belépés után a felső menüsorban a BEJELENTKEZÉS gombra kattintva azonosíthatják magukat.

Első alkalommal az olvasójegyen szereplő vonalkód szolgál jelszóként, de kérjük, utána változtassák meg, a személyes adataikhoz egyébként esetleg mások is hozzáférhetnek.

Jelszóváltoztatás és jelszóemlékeztető beállítása

A bejelentkezés után megjelenő képernyőn az OLVASÓJEGYEM menüpontot választva változtathatja meg jelszavát.

Ha elfelejtette a jelszavát, és korábban állított be jelszóemlékeztetőt, akkor a bejelentkezési űrlap "Elfelejtette a jelszót?" gombjával kérhet segítséget. Ha mégsem sikerülne felidézni a jelszót, a könyvtárosok be tudnak állítani új jelszót.

Bejelentkezés után az OLVASÓJEGYEM menüpont útján tájékozódhatnak a kölcsönzési rendszerben nyilvántartott személyes és kölcsönzési adataikról.

Az adatlapon ellenőrizhetik, kinek adtak jótállást. Ha erről többet szeretnének tudni, hívják a könyvtárat telefonon.

A könyvtár kölcsönzési szabályai miatt a kölcsönzési határidők hosszabbítását nem kezdeményezhetik olvasóink az online katalóguson keresztül. Kérjük, ilyen esetekben telefonon vagy e-mailben keressenek meg bennünket.

Az előjegyzési kéréseiket is ellenőrizhetik a rendszerben.

A Lezárt kölcsönzések alatt megnézhetik, korábban milyen könyvek voltak Önöknél. Ez a lista korlátozott számú tételt tartalmaz, ha régebbi kölcsönzései érdeklik, kérjük, hívják a könyvtárat. Az aláhúzott adatokra kattintva lehet az összefoglaló adatokat tartalmazó képernyőről továbblépni. Igy pl. az Élő kölcsönzések listájától eljuthat a katalógusunkban az egyes kölcsönzött könyvek részletes leírásáig.

Előjegyzés, kölcsönzött példány visszakérése

Az online katalógusban megtalált könyvek példányszámáról, kölcsönözhetőségéről a rekordok elején a Példányok sorra kattintva tájékozódhatnak:

A LEJÁRAT DÁTUMA oszlopban szereplő időpont az esetek többségében igen távoli, hiszen a könyveknek gyakorlatilag nincsen kölcsönzési határidejük, de mint tudják, a kölcsönzött műveket egy megbeszélt időre mindenki visszaadja a Könyvtár kérésére.

Ha ebben az oszlopban a POLCON felirat szerepel, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a könyv valóban a polcon van, hiszen az összes kölcsönzés csak a kölcsönzési revízió végén lesz bent a számítógépes rendszerünkben. Ezért, ha egy könyvre szükségük van, függetlenül attól, hogy milyen lejárati dátum szerepel a kiválasztott példánynál, írhatnak nekünk az alábbiak szerint, és a legrövidebb idő alatt válaszolunk; visszakérjük a könyvet, vagy csak felkérjük a raktárból és kikészítjük Önöknek.