Fizinfo

Atomki-szeminárium - Radiocarbon dating of art works and interesting artifacts

Dátum: 2013. január 30.
Előadó: Tim Jull
The development of accelerator mass spectrometry greatly expanded the possibilities for dating of works of art and valuable artifacts. Since only a very small sample is needed, radiocarbon dating is now routinely applied to dating of valuable art works and other artifacts. I will discuss some examples, some well-known and some not so well-known. Dating of these types of samples also requires that the scientists be able to communicate the results of their investigations in a form understandable to non-scientists.

MTA CSFK CSI szeminárium - Blazskó-effektus cefeidákban? A V473 Lyr esete

Dátum: 2013. január 24.
Előadó: Molnár László
Az RR Lyrae csillagokkal szemben az egymódusú cefeida csillagok között elvétve találunk csak olyat, ahol a pulzációban a Blazskó-effektusra hasonlító moduláció jelenne meg: a két legjobb jelölt a Polaris és a V473 Lyrae. A V473 Lyr-ről több évtizedet lefedő többszínfotometriai adatsort gyűjtöttünk össze. Az első vizsgálatok alapján a csillag átlagosan 1204 napos periódussal modulált, de mind a ciklushosszban, mind a pulzációs amplitúdó modulációjában is jelentős változások történnek.

Kis esti fizika - Jégkristályok égen és földön

Dátum: 2013. február 3.
Előadó: Farkas Alexandra
Jégvirág Fesztiválon a Kis esti fizika programsorozat keretében Farkas Alexandra fog ismeretterjesztő előadást tartani a jégkristályokról és a halójelenségekről. Az előadás címe: Jégkristályok égen és földön. A légkör magasabb rétegeiben kialakuló felhők az ott uralkodó alacsony hőmérsékleti viszonyok miatt többnyire jégkristályokból állnak. Ezek jelenléte és a fény játéka számos légköroptikai tünemény feltűnését eredményezheti, melyeket gyakoriságuk ellenére kevesen ismernek.

Címke: