A Web Gallery of Art a 26 legjobb ingyenes honlap között

A Web Gallery of Art a 26 legjobb ingyenes honlap között
 
A Web Gallery of Art (WGA) művészeti honlapot az alább továbbított levél szerint az Amerikai Könyvtárosok Szövetségének (American Library Association, ALA) Reference and User Services Association (RUSA) nevű szekciója által szervezett szavazáson az amerikai könyvtárosok beválasztották a 2013-as év 26 legjobb ingyenes tartalom-szolgáltató honlapja közé.
 
A szavazás célja a legjobb minőségűek kiválasztása volt azon tartalom-szolgáltató honlapok közül, amelyeket a könyvtárhasználók tájékoztatásával, a kérdéseikre válaszadással foglalkozó referencia-könyvtárosok munkájukban használnak.
 
A szavazás eredménye itt olvasható: http://www.ala.org/rusa/sections/mars/marspubs/marsbestfreewebsites/marsbestref2013
 
A lista igazán rangos, ide bekerülni jelentős siker. Érdemes arra is felfigyelni, hogy a többi beválasztott honlap létrehozója általában állami hivatal, egyetem, vagy más, jelentős apparátussal rendelkező szervezet. A WGA az egyetlen olyan honlap a felsoroltak között, amelynek fejlesztő gárdája mindössze két személyből áll: Krén Emil és Marx Dániel.
 
A Web Gallery of Art (http://www.wga.hu/) és a Képzőművészet Magyarországon (http://www.hung-art.hu/) kulturális honlapokat dr. Krén Emil, a KFKI Szilárdtestfizikai Kutatóintézet, majd a KFKI Mikroelektronikai Kutatóintézet volt igazgatója, 1995-2000 között a KFKI Számítástechnikai Rt. kontrolling igazgatója hozta létre 1996-ban, illetve 1997-ben, munkatársával, Marx Dániellel. A honlapoknak a kezdetektől a KFKI RMKI Számítógép Hálózati Központja adott otthont. 2003-tól a Magyar Elektronikus Könyvtárért (MEK) Egyesület szerverén működnek, ezt a szervert azonban továbbra is a Wigner FKK Számítógép Hálózati Központja üzemelteti.
 
Az alkotók már korábban is kaptak elismerést a honlapok fejlesztésében végzett munkájukért:
 
Krén Emil a Képzőművészet Magyarországon és a Web Művészeti Galéria létrehozásáért 2004-ben a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kalmár-díjában, 2010-ben a Magyar Tartalomipari Szövetség életmű-díjában részesült.
 
Marx Dánielnek a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2003-ban ítélte oda a Kemény János-díjat.
 
Krén Emilnek és Marx Dánielnek gratulálunk a szép sikerhez és elismeréshez, további sok sikert és jó munkát kívánunk. Örülünk, hogy a Web Gallery of Art és a Képzőművészet Magyarországon honlapok létrejöttéhez és fenntartásához a Wigner FKK Számítógép Hálózati Központja hozzájárulhatott és hozzájárulhat.
 
Kadlecsik József
Wigner FKK Számítógép Hálózati Központ vezetője

2013.07.03. 08:45