Előadás

NJSzT ITF - Nagy Számítástechnikai Műhelyek

2015. június 4.
Óbudai Egyetem (Budapest III., Bécsi út 96/B)
Nagy Számítástechnikai Műhelyek sorozat következő rendezvényére, melyen ezúttal a PKI, a hazai távközlésfejlesztés bölcsője címmel, az 1891 és 2009 között működött Posta Kísérleti Intézet számítástechnikához kapcsolódó története.

Címke: 

Vasúth Mátyás - Gravitációs hullámok és az Einstein-teleszkóp

2014. november 25. 18:00
BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke - Bpudapest, Bertalan Lajos u. 4-6. D ép. 2.em A fejlesztett gravitációshullám-detektorok tudományos méréseinek jövő évi indulásával a gravitációs hullámok kutatása újabb lendületet kap. Az előadásban áttekintjük a gravitációs hullámok megfigyelésére fordított erőfeszítéseket és a távolabbi cél, az Einstein-teleszkóp megépítéséhez szükséges lépéseket.

Címke: 

Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra - Égi rejtélyek vagy egyszerű optika? Különös történetek a viking kortól napjainkig.

2014. október 28.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.
Egy régóta elfogadott hipotézis szerint a vikingek legendás napköve ködben és borult időben is segített meghatározni a nem látható Nap égi helyét. Mi lehetett és hogyan működhetett ez a titokzatos eszköz?

Címke: 

Dobos László - A BICEP-2 mérésről: hagyott-e az ősrobbanás gravitációs lábnyomot?

2014. április 8.
ELTE TTK északi épület
A Harvard kutatócsoportjának két héttel ezelőtti bejelentése szerint sikerült kimutatni az ősi Univerzumban terjedő gravitációs hullámok nyomát a kozmikus háttérsugárzás polarizációs mintázatában. Az előadáson elmesélem, hogy mi is pontosan a háttérsugárzás polarizációjának mintázata, azt hogyan lehet mérni, és ezt milyen műszerrel tették.

Címke: 

Sütő András - Galilei-invariancia korlátos kvantumrendszerekben

2014. április. 1.
ELTE TTK északi épület
Példaként gondoljunk folyékony héliumra egy kapillárisban, elektronokra  egy szál drótban, alkáli atomok hideg ritka gázára egy elnyújtott csapdában. Az L hossz tarthat a végtelenhez, az átmérő rögzített. Mondandóm négy pontban foglalható össze.

Címke: 

Hartmann Peter - Szédítő porszemcsék, avagy hogyan mérjünk 3000 Tesla-n

2014. marcius 10.
ELTE Eszaki Tomb, 5.128-as terem (1117 Budapest, Pazmany Peter setany 1/A)
A gázkisülési plazmában lebegő porszemcsék elektromos töltésüknek köszönhetően, dinamikájukban erősen csatolódnak egymáshoz. A porszemcsék sokasága folyadék, vagy akár kristályos szilárd szerkezetet is felvehet. Ezen rendszer jól utánozza a hagyományos, atomos anyagokban megfigyelhető kollektív és transzport jelenségeket.

Címke: 

Pages