Raffai Péter - Gravitációshullám-asztrofizika: lépések egy új tudományterület felé

ELTE Fizikai Intézet ORTVAY KOLLOKVIUM

            2014. február 27., csütörtök, 15:00-kor
        Az ELTE Pázmány Péter s. 1/A alatti épületében
               földszinti 0.81 előadóban

            Raffai Péter (ELTE, Atomfizikai Tanszék)

   „Gravitációshullám-asztrofizika: lépések egy új tudományterület felé"

Kivonatos ismertetés:
A gravitációs hullámok az Einstein-egyenletek lehetséges megoldásaiként ismertek. Létezésükre ezidáig csak a PSR 1913+16 jelű kettős pulzár pályaadatainak változása szolgáltatott közvetett bizonyítékot, amelynek felfedezéséért Russell Hulse és Joseph Taylor 1993-ban kapták meg a fizikai Nobel-díjat.

A gravitációs hullámok közvetlen észlelésének legígéretesebb eszközei (ismert pulzárjelek precíziós megfigyelése mellett) a kilométer méretskálájú földi interferométerek. Az egyesült államokbeli LIGO, és az olaszországi Virgo interferométerei jelenleg az első közvetlen észlelésre való felkészítés fázisában vannak, ún. második generációs működésük várhatóan 2015-ben és 2016-ban fog elindulni. A várható közvetlen észlelések a kísérleti asztrofizika új területét nyitják majd meg. Az elektromágneses-, a gravitációshullám-, és a neutrínóteleszkópok közeljövőbeli együttműködései a Világegyetem megismerésének további lehetőségeit adják.

Az ELTE 2007-ben csatlakozott a LIGO projekthez. A magyar LIGO csoport kutatásai jelenleg a gravitációshullám-jelek egy önálló családja, a hosszú tranziensek keresésére és forrásaik modellezésére, valamint a gravitációshullám-detektorok optimalizációjára összpontosítanak. Előadásomban áttekintést adok a tudományterület jelenéről és várható jövőjéről, valamint bemutatom a magyar LIGO csoport legújabb eredményeit gamma-kitörések, elnyúlt pályájú feketelyuk-kettősök, valamint optimális detektorhálózatok vizsgálatában.

2014.02.27. 15:00
Címke: