Sükösd Csaba - A csizma és az asztal, avagy hogy' kerül a természettudomány a színpadra?

Az MTA Atommagkutató Intézet előadótermében (Debrecen, Bem tér 18/c. 12. ép. III. em.) 2014. június 3-án, KEDDEN 11:00-kor

Sükösd Csaba (BME Nukleáris Technikai Intézet)

A csizma és az asztal, avagy hogy' kerül a természettudomány a színpadra? (a Science on Stage fesztivál ismertetése) címmel előadást tart.

Kivonat:
A 90’-es évek óta egyre több helyen felismerték, hogy a (fejlett) világ fiataljai egyre inkább elfordulnak a mûszaki- és természettudományoktól, az érdeklõdésük csökken. Emiatt egyre jobban kinyílik az olló a mindennapi életben használt, mûszaki- és természettudományokon alapuló eszközök és módszerek, valamint a nagyközönség ilyen irányú tudása között. Ennek a növekvõ ellentmondásnak a távoli hatásai beláthatatlanok. Ennek egy jele, hogy már most is ijesztõ mértékben növekszik a misztikus, ezoterikus és áltudományos nézetek követõinek száma.

Ezért a világon több helyen is indultak kezdeményezések annak érdekében, hogy a fiatalok érdeklõdését újra a természettudományokra irányítsák. Európában a fizikusok ébredtek elõször, és a 2000-es évek elején elindult a „Physics on Stage”, fizikatanárok számára rendezett nemzetközi oktatási fesztivál. A Szemináriumon bemutatom azt az utat, amelyet ez a nemzetközi fesztivál bejárt a kezdetektõl napjainkig. Látni fogjuk, hogyan és miért nõtt meg az átfogott terület, és vált „Physics on Stage”-bõl „Science on Stage”-é. Szó lesz a nemzetközi fesztiválok lebonyolításáról éppen úgy, mint az ezeket megelõzõ hazai „válogatóversenyek” tapasztalatairól. Végül a Szemináriumot egy jövõképpel szeretném lezárni.

2014.06.03. 11:00
Címke: