English
Nyitólap
Életrajz
Zenék
Zenei segédanyagok
Braille
Saját fejlesztések
Útleírások
Fotógaléria


Életrajz

Márkus Norbert jazz zongora művész-tanár 1971 október 21-én született Budapesten. 1997-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén, ahol Gonda János volt a zongoratanára. Ugyanebben az évben felvételt nyert az Amszterdami Konzervatórium jazz tanszékére, ahol a zongora mellett zenekari hangszereléssel és más földrészek népzenéjével foglalkozott. Itt többek között Rob van Bavel, Rob Madna és Bert van den Brink voltak tanárai. Részt vett a vendégtanárként rendszeresen odalátogató Fred Hersch, Kenny Werner, Clare Fischer, Larry Goldings, John Taylor, Enrico Pieranunzi, Geoff Keezer, Brad Mehldau, Danilo Perez, Ivan Lins, Christian McBride, Dick Oatts, Jeff Hamilton, Benny Green és más neves jazz művészek kurzusain.
Ezekben az években aktívan részt vett a város jazz életében, számos stúdió- és koncertfelvétele készült, zenekaraival Hollandia és Németország szerte vállalt fellépéseket (pl. Berlin, Hamburg, Köln, Lüneburg stb.) és koncertezett Európa más nagyvárosaiban (pl. Madridban, Padovában, Firenzében, Lisszabonban, Zürichben stb.), valamint hazai helyszíneken is (pl. Márvány-terem, Millenáris, Nádor-terem, Debreceni Jazz Napok, stb.).
1999-ben második díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztivál szóló zongora versenyén. A díj részeként 2000 januárjában fellépett a IAJE (jazz oktatók világszövetsége) new orleansi jazz fesztiválján.
Nemzetközi cserediákként 2000-ben egy szemesztert a new yorki SUNY Purchase egyetemen töltött, ahol többek között Hal Galper, Jon Faddis és Charles Blenzig voltak tanárai. Ez idő alatt több ízben fellépett a Blue Note-ban, valamint Manhattan és New York más jazz klubjaiban. 2003-ban végzett az Amszterdami Konzervatórium mesterszakán. Itt pedagógiával és szimfonikus hangszereléssel foglalkozott, Jurre Haanstra, Hans Vroomans és Jaco Benckhuyjzen voltak tanárai. Az utóbbi években szóló zongora darabjai mellett különféle zenekari formációk számára is írt kompozíciókat, pl. 2004-ben a holland Ricciotti Szimfonikus Zenekar felkérésére szerzett darabját európai turnéi során a zenekar Magyarországon is előadta (a Sziget Fesztiválon és a Művészetek Völgyében, valamint a Budai Várban).
Magyar és európai rádiók számos alkalommal készítettek vele műsort (zenés portrét, koncertközvetítéseket). Több ízben adott koncertet a Magyar Rádió VI-os stúdiójában, melyet élő egyenes adásban közvetített a Bartók Rádió.
A legutóbbi években részt vett az elektronikus zenei, internetes kottatári témájú PLAY2 és eBrass EU-projektek munkájában.
Utolsó módosítás: 2007.10.10.