Táplálkozni – tudatosan vagy ötletszerûen?

Bíró György
az orvostudomány doktora

 Országos Élelmezéstudományi Intézet,
Budapest

 

A földkerekségen az utóbbi évtizedekben széleskörû társadalmi-gazdasági változások zajlottak le. A városiasodás folyamatának erõsödése is elõsegítette ezeket a változásokat. Mindez együtt járt a táplálkozási jellegzetességek átalakulásával és ugyanakkor a lakosság egészségi állapotának jellemzõi között új elemek jelentek meg. Századunk második felének kezdetén úgy tûnt, hogy az étrendfüggõ betegségek csak a gazdaságilag fejlett országok polgárait fenyegetik. A legutóbbi években azonban kiderült, hogy a fejlõdõ országok lakosságának egyes csoportjai, továbbá a fejlett országok szociálisan hátrányos helyzetben lévõ rétegei is egyre fokozottabb mértékben vannak kitéve ezek veszélyének.

Az ötvenes évektõl egyre világosabbá vált – elsõsorban az iparosodás szempontjából vezetõ helyeken lévõ országokban –, hogy az idült, nem fertõzõ betegségek nagyon szoros kapcsolatban vannak az étrenddel és az életmód más elemeivel, így a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, a stresszhelyzetekkel, a csekély testmozgással, a munka és pihenés /alapvetõen az aktív pihenés/ ritmusának eltolódásával a pihenés rovására. Kiderült, hogy a táplálkozásnak különösen fontos szerepe van az elhízásban, a szív- és érrendszeri betegségeknél, a felnõttkori cukorbajnál, egyes rosszindulatú daganatoknál, az emésztõrendszer és a máj bizonyos betegségeinél, a fogszuvasodásnál, a táplálkozási eredetû vérszegénységnél. A fejlett országokban ezek a betegségek az összes halálozás okainak 70%-át képviselik.

Felismerték, hogy a táplálkozásfüggõ betegségek az étrend, illetve a táplálék meghatározott összetevõivel vannak szoros kapcsolatban, így a felhasználáshoz viszonyított összes energiafelvétellel, az összes zsírbevitellel, ezen belül fõként a telített zsírsavakkal, a sófogyasztással. Ennek a felismerésnek az eredményeként számos országban erõteljes, célzott tájékoztatási kampányok indultak a táplálkozás helyes irányú befolyásolására, a kockázat csökkentésére. A kitartó munkának az eredményessége konkrét adatokkal alátámasztható. A nyolcvanas évek második felében a 20 évvel korábbi helyzethez viszonyítva az étrendfüggõ betegségek miatti halálozás erõsen csökkent Japánban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Finnországban és sok más országban is. Természetesen a hatékonyság lényegesen jobb azokban az országokban, amelyekben csak a megszokott táplálkozás kedvezõ elemeit kell erõsíteni. Ezzel szemben nagyon nehéz a helyzet ott, ahol gyökeresen kellene átalakítani a kiegyensúlyozatlan táplálkozást jelentõ általános magatartást.

Nagyobbrészt ennek tudható be, hogy a földgolyó más részein, így hazánkban, Lengyelországban, a volt Csehszlovákiában, Bulgáriában, a volt Jugoszláviában ugyanezen idõszak alatt nõtt az étrendfüggõ betegségek halálozása. Hasonló, sõt még rosszabb helyzet alakult ki pl. Ecuadorban, Egyiptomban, Thaiföldön.

Kétségtelen tehát, hogy a világ egészségügyi problémái között elõkelõ helyet foglalnak el az étrendfüggõ betegségek. Az is világos, hogy míg a fejlõdõ országokban az energia- és tápanyagbevitel hiánya jellemzõ, a gazdaságilag fejlett országokban a bõség okoz zavart, de ugyanakkor számolni kell egy vagy több tápanyag szûkebb vagy szélesebb körben megjelenõ többé-kevésbé kifejezett hiányával.

A magyarországi lakosság táplálkozásának jellemzõi

Az OÉTI koordinálásával 1992-1994 között Budapesten és 11 megyében összesen 2559 felnõtt személy táplálkozását, tápláltsági állapotát tanulmányozták és egyidejûleg laboratóriumi vizsgálatokat végeztek a tápanyag ellátottság mérésére, illetve az étrendfüggõ betegségek kockázatára utaló biokémiai markerekre vonatkozóan. A vizsgáltak 45.8%-a férfi, 54.2%-a nõ volt, akik közül 28.6% volt 18-34 éves, 64.9% 35-59 /nõknél 54/ éves és 6.6% 60 /illetve nõknél 55/ éves, vagy idõsebb. A mintába bekerült személyek önként vállalkoztak az interjúra, illetve a vizsgálatokra, így a minta kvázi random jellegûnek tekinthetõ.

Zsírbevitel

A férfiaknál a napi átlagos összes energiabevitel 38.1 /S.D. 5.8/%-a származott zsírból, nõknél 38.0 /S.D. 5.7/%-a. Az Egészségügyi Világszervezet szakértõi 15-30 %-ot tartanak elfogadhatónak (Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. WHO Technical Report Series No. 797. WHO, Geneva, 1990.). Ezen belül a telített zsírsavak legfeljebb 10 energia %-ot képviselhetnek, ez nálunk mindkét nemnél 16.1%, a többszörösen telítetlen zsírsavak 3-7 energia %-ot, a vizsgálatok során a férfiaknál regisztrált 4.4, ill. nõknél 4.7 % helyett. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakat a szakértõk nem limitálták. Más oldalról megközelítve a kérdést a többszörösen telítetlen/telített zsírsavak arányának 0.6-0.8 körül kellene lennie a nálunk megfigyelt 0.29-0.30 értékkel szemben. Az egyszeresen telítetlen ill. telített zsírsavak aránya kedvezõ esetben 1.2-1.4, nálunk 0.9-1.0.

A hazai táplálkozást a túlzott zsírbevitel, ezen belül a rendkívül nagy telített és a meglehetõsen alacsony többszörösen telítetlen zsírsavarány jellemzi. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak bevitele elfogadható szinten van, de ezek kedvezõ hatásukat a telített zsírsavak túlsúlya miatt nem tudják kifejteni.

A koleszterin bevitele férfiaknál - szemben az ajánlott 0-300 mg/nap mennyiséggel - 585.4 /S.D. 261.2/ mg, nõknél kissé jobb, 410.1 /S.D. 177.8/ mg.

Szérumlipidek

A vérszérumban mérhetõ összes koleszterin szintjének átlaga férfiaknál 5.7 mmol/L, nõknél 5.6 mmol/L, holott a normál tartomány felsõ határa 5.2 mmol/L. Ennek megfelelõen a vizsgált férfiak 34.2%-a a fokozott kockázatú /5.2-6.2 mmol/L/, 29.3%-a a kifejezett kockázatú csoportba /> 6.2 mmol/L/ tartozik. Nõknél ugyanezek az értékek: 34.5%, illetve 25.8%. Különösen aggasztó az a tény, hogy már a fiatal /18-34 éves/ férfiak összesen 39.7%-a, a nõk 30.3%-a fokozott vagy kifejezett kockázatú.

Az érelmeszesedés kialakulásában kiemelkedõ fontossága van a kissûrûségû lipoproteinhez kapcsolt koleszterinnek /low-density lipoprotein cholesterol, LDL-C/, illetve ennek az oxidált formájának. A LDL-C vizsgálatok alapján férfiak 27.0%-a, a nõk 27.3%-a fokozott kockázatú /LDL-C 3.4-4.1 mmol/L, míg 28.1%, illetve 26.5% a kifejezett kockázatú csoportba />4.1 mmol/L/ tartozik.

Sófogyasztás

A sófogyasztásnál a jelenleg ajánlott felsõ határ 6 g/nap, ami megfelel kb. 2 g nátriumnak. A hazai nátriumbevitel viszont átlagosan közel 9 g férfiaknál és 6.3 g nõknél, tehát az elfogadható mennyiség négyszerese-háromszorosa.

Vérnyomás

A nemzetközi ajánlások (Epidemiology and prevention of cardiovascular disease in elderly people. WHO Technical Report Series No. 853. WHO, Geneva, 1995.) szerint a normális szisztolés vérnyomás felsõ határa <140 Hgmm. 140-160 Hgmm között határérték hipertóniáról, 160 Hgmm felett hipertóniáról beszélünk. A diasztolés vérnyomás esetében ezek a határok: < 90 Hgmm, 90-95 Hgmm és 95 Hgmm felett. A vizsgált férfiak 27.4%-ánál találtunk határérték hipertóniát a szisztolés érték alapján, sõt már a fiataloknál is 22.2%-ban. 160 Hgmm feletti szisztolés vérnyomása volt átlagban a férfiak 7.9%-ának, de ez az arány az idõseknél /³ 60 életév/ 31.8%. Nõknél a határérték hipertónia arányának átlaga 18.1%, az idõseknél /³ 55 életév/ azonban 44.4%. Magas vérnyomása a nõk 5.1%-ának volt, az idõsek ebben a csoportban 13.9%-ban szerepeltek. A diasztolés vérnyomás szerinti eredmé-nyek: férfiaknál 16.9% határérték hipertónia /fiataloknál 15.3%/, a magas vérnyomásúak átlagos aránya 21.9% /középkorúaknál 28.8%, idõseknél 27.3%/. Nõknél ugyan-ezek az adatok: 12.7% /fiataloknál 5.7%/, illetve 16.1% /középkorúaknál 19.6%, idõseknél 19.4%/.

Elhízás

Az elhízást legegyszerûbben a testtömeg-index /az angolnyelvû szakirodalomban: body mass index, BMI/ alapján lehet analizálni. A BMI dimenziója: kg/m2 /testtömeg osztva a testmagasság négyzetével/. A 20-25 kg/m2 közötti BMI a normál tartomány, 20 kg/m2 alatt soványságról, > 25-30 kg/m2 között enyhe túlsúlyról, > 30-40 kg/m2 között mérsékelt, míg 40 kg/m2 felett súlyos elhízásról beszélünk (Measuring obesity: Classification and description of anthropometric data. WHO regional Office for Europe, Nutrition Unit, Copenhagen, 1988.).

Méréseink szerint a férfiak 33.0%-a, a nõk 42.4%-a tar-tozott normál tartományba és 4.1%-uk, illetve 8.7%-uk volt sovány. Túlsúlyos volt a férfiak 41.9%-a, a nõk 27.9%-a, mérsékelten elhízott 20.0%, illetve 19.6%, súlyosan elhízott 1.0%, illetve 1.6%. Nõknél tehát valamivel gyakoribb a súlyos elhízás.

A következmények

Bár csak néhány, különösen jellemzõ adatot emeltünk ki a magyarországi lakosság táplálkozásának jellemzõi és ezek biológiai következményei közül, nem marad kétség, hogy a jelenlegi táplálkozás egyértelmûen fokozza az étrendfüggõ betegségek kockázatát, elõsegíti kialakulásukat, súlyosbítja befolyásukat és erõteljesen hozzájárul a populáció kedvezõtlen egészségi állapotához.

A születéskor és a 75 éves korig várható élettartam elsõsorban férfiaknál messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, sõt a legkisebb értéktõl is és a volt „szocialista" országok között is az utolsó helyet foglalja el /1. táblázat/.

1. táblázat

A születéskor (SZ) és a 75 éves korig (75) várható élettartam néhány kelet-európai országban és Nyugat-Európában

Ország

Férfi

SZ 75 SZ 75

Bulgária

68.33

65.08

74.89

69.32

NDK

69.66

66.51

75.87

70.05

Magyarország

65.35

62.85

73.94

68.35

Lengyelország

66.71

63.83

75.74

69.35

Ny. E. átlag

72.54

67.76

79.95

71.14

Ny. E. range

70.44-74.51

66.08-68.57

76.00-82.00

70.56-71.61

Forrás: Velkova, A. és mtsai: Int. J. Epidemiol. 1997. 26 75-84.

 

Nõk esetében a helyzet kedvezõbb, a lemaradás kisebb mértékû, de az utolsó hely elfoglalása változatlan.

A táplálkozásfüggõ betegségek közül a mortalitást mindenek elõtt a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok befolyásolják. Érdemes ezért megvizs-gálni, hogy a várható élettartam megrövidülésében milyen súly képvisel e két betegségcsoport /2. táblázat/. Férfiaknál a cardiovascularis betegségek okozzák a különbség 36%-át, a rosszindulatú daganatok 13%-át, együttesen csaknem felét. nõknél a szív- és érrendszeri betegségek súlya 39%, a daganatoké 15%, összesen 54%. Ha a helytelen táplálkozás szerepét globálisan 30%-nak vesszük – ami általánosan elfo-gadott – a táplálkozási kockázat minimalizálásával a férfiak 4.91 éves lemaradása 0.74 évvel, a nõk 2.79 éve 0.42 évvel lenne mérsékelhetõ.

 

2. táblázat

A rosszindulatú daganatok (D) és a cardiovascularis (CV) betegségek súlya a 75 éves korig várható élettartam különbségében

D = Ny. E.-i átlaghoz különbség, év

Ország

D

Férfi

D

D CV D CV

Bulgária

2.68

-0.02

1.48

1.82

0.03

1.10

NDK

1.25

-0.03

0.60

1.09

0.11

0.54

Magyarország

4.91

0.67

1.77

2.79

0.41

1.08

Lengyelország

3.93

0.41

1.59

1.79

0.24

0.83

Forrás: Velkova, A. és mtsai: Int. J. Epidemiol. 1997. 26 75-84.

 

A táplálkozás a környezet károsító hatásainak kivédésében

A 20. század második felének sajátos problémája az emberi tevékenységek /ipar, közlekedés, urbanizáció stb./ környezetet szennyezõ következményei, ezek egészségkárosító visszahatása az emberre. Természetes, hogy a védekezés sarkalatos pontja az okok megszüntetése, a környezetet szennyezõ anyagok, fizikai hatások, biológiai ágensek kijutásának megakadályozása, vagy legalább csökkentése. A jelen körülmények között azonban még messze vagyunk a tökéletes, sõt az elfogadható megoldástól. Ezért keresnünk kell azokat a lehetõségeket, amelyek felhasználásával mérsékelhetõk a következmények. Ezek közé tartozik a táplálkozás is, elsõsorban a szervezetbe jutó anyagoknál.

Fokozza a veszélyeztetettséget a nem kielégítõ, hiányos táplálkozás. Pl. kísérletesen bizonyított tény, hogy a normál szintnél 15%-kal kevesebb fehérje bevitele markánsan fokozza szervesfoszfát és karbamát típusú növényvédõszerek toxicitását. A riboflavin és a nikotinsav hiánya a – ma már nálunk nem használt – dieldrin /klórozott szénhidrogén/ esetében ugyanilyen következménnyel jár. A fehérjék, a vas, kalcium hiánya, az éhezés jelentõsen fokozza az ólom és a kadmium felszívódását a béltraktusból. A kevés kalcium különösen gyermekeknél és nõknél hozzájárul a vérólomszint emelkedéséhez ólomexpozíció esetében. A javasolt napi kalciummennyiség felvétele jelentõsen csökkenti az ólom felszívódását. A kalciumnak abból a szempontból is fontos szerepe van, hogy segítségével megelõzhetõ terheseknél és szoptató anyáknál a csontszövet anyagának lebontása. Ugyanis az ólom a csontokba épül be /tulajdonképpen a szervezet a kalciummal „összetéveszti" és helyette elfogadja/. Ha a csontanyag részleges lebontására van szükség – ilyen eset a nem elegendõ kalciumot tartalmazó étrendet fogyasztó terheseknél és szoptatóknál, akiknek a kalcium szükséglete nagyobb – akkor felszabadul a raktározott, nyugalomban lévõ ólom és károsítja a méhen belüli magzatot, a szopós csecse-mõt. Az optimális mennyiségû kalcium napi bevitele az élet egész folyamán azért is elõnyös, mert akadályozza az ólom felszívódását és beépülését a csontokba. Az ólom rontja a szellemi teljesítõképességet, a kognitív funkciókat. Kisgyermekeknél a kielégítõ vasellátottság közremûködik e káros következmény enyhítésében: a kellõ vasmennyiséggel rendelkezõ gyermekeknél a gyógykezelés hatására létrejövõ vér-ólomszint csökkenésénél kifejezetten és gyorsan javultak a sérült funkciók és az ólomszint is nagyobb mértékben csökkent, mint a vashiányos gyermekeknél.

A táplálkozás tudatosságának erõsítése

Az ember fejlõdése során sajnálatos módon, jelentõs részben elveszítette a táplálék kiválasztásának természetes ösztönét. Étrendjét alapvetõen a szûkebb és tágabb környezet szokásai, szabályai, a társadalmi értékrend, hiedelmek határozzák meg. Ezért táplálkozni is meg kell tanulni, ugyanúgy ahogyan beszélni, írni, olvasni.

Az egészséget megtartó táplálkozás döntõ elemeit pontosan ismerjük. A gyarapodó ismeretek ezeket szélesítik ki és erõsítik gyakorlati felhasználásuk szükségszerûségét.

A MTA Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága tíz évvel ezelõtt dolgozta ki táplálkozási ajánlásait a felnõtt magyar lakosság számára. Az ajánlások a változatos étrenden alapuló táplálkozásra hívják fel a figyelmet, amely kevés zsírt, kevés sót, sok zöldséget, gyümölcsöt, elegendõ tejet, tejterméket tartalmaz, napi négyszeri-ötszöri étkezéssel. Az anyag fogalmazása közérthetõ, az átlagembernek szól. A táplálkozási ajánlások akkor érték volna el céljukat, ha folyamatosan hozzáférhetõek lettek volna a gyógyszertárakban, orvosi rendelõkben, kórházakban, nagyobb élelmiszerüzletekben. Ez nem valósult meg, bár számos szakmai folyóirat, napilap, hetilap közölte és a Táplálkozási Fórum két évvel ezelõtt néhány tízezer példányban megjelentette.

A lakosság teljes körének szóló táplálkozási ajánlások a köz egészségügyét szolgálják, a népbetegségek megelõzését. Mind a táplálkozási hiánybetegségekkel, mind az idült nem fertõzõ, a táplálkozással szoros kapcsolatban lévõ betegségekkel szemben a népesség egésze fogékony, úgyis mondhatjuk: veszélyeztetett. Az utóbbi betegségekre vonatkozóan, azonban kicsit pontosítani kell ezt a megállapítást. Való igaz, hogy senki nem ismeri a saját veszélyeztetettsége mértékét, illetve csak gyanúja lehet a fokozott veszélyeztetettségre, ha szûkebb családi körében valamelyik betegség, pl. szívi-farktus esetleg többször elõfordult. Nemzetközi adatok szerint az 55 éves koruk elõtt koszorúér betegségben meghaltaknak több mint fele a családok legfeljebb 5%-ából származik, viszont a másik fele a 75 évesnél idõsebbekbõl. A háttérben a genetikai adottságok, az ezek által meghatározott fogékonyság és ugyanakkor a genetikai alap és a környezet /így a táplálkozás/ kölcsönhatása áll, mint a fogékonyság érvényre jutásának fontos befolyásolója. Bár a helyes táplálkozás hatékonysága korlátozott, mintegy 30%-ban tekinthetõ kóroki tényezõnek, hiszen sok más életmódi és környezeti elem és fontos szerepet kap, vagy kaphat, mégis joggal állítható: a kiegyensúlyozott táplálkozás, az ajánlások megszívlelése hatékony segítség a megelõzésben.

A táplálkozási propaganda, amelyhez a táplálkozási ajánlások is tartoznak, akkor hatékony, ha a célcsoport ebben a vonatkozásban kellõ ismeretanyaggal rendelkezik, a hallottakat vagy olvasottakat egybe tudja vetni megszerzett tudásával és egyáltalán motivált az új információ befogadására. A megfelelõ alap az iskolai oktatás során teremthetõ meg.

Az elmúlt évtizedekben a táplálkozással és általában az egészséggel kapcsolatos célzott tananyag hiányzott. Ennek a következményeit szenvedi a ma élõ generáció, ez nyilvánul meg a bemutatott táplálkozási hibákban és ezek egészségügyi következményeiben. A tudatosan egészséget szolgáló táplálkozás alapjait az iskolákban kell lerakni.

A Nemzeti Alaptantervben több cím alatt is megtalál-hatók a táplálkozási ismeretek. Így a „Természetismeret és környezetvédelem"-ben, az „Életvitel és gyakorlati ismeretek"-ben, a „Biológiá"-ban. Megjelenik az „Egészségtan"-on belül is, a táplálkozás és az ételkészítés gyakorlata a „Háztartástan 2 gazdálkodás" témakörben a táplálkozás tervezéséhez szükséges ismeretekkel együtt. Ennek az enthuziazmust keltõ tervnek a megvalósításában a táplálkozással foglalkozó egészségügyi szakembereknek együtt kell munkálkodniuk a pedagógusokkal. Ez a közös tevékenység terjedjen ki a tankönyvek, oktatási segédanyagok megírására, továbbképzésekre. Nem kétséges, hogy a pedagógusok képzésében a megfelelõ helyen meg kell jelenjen a táplálkozási témakör. Ennek oktatását kvalifikált egészségügyi szakembereknek kell végezniük. Ugyancsak jelentõs részt kell vállalni magában az iskolai oktatásban is. Ebben a vonatkozásban elsõsorban a dietetikusokra kell számítani. A terv valóra váltásában az egészségügy vezetésének lényeges feladata van: koordinálnia és segítenie kell az elõbbiekben vázoltakat. Ez elõl nem zárkózhat el, sõt határozottan kezdeményeznie kell.

Az is nyilvánvaló, hogy a most megkezdett és remélhetõen ténylegesen megvalósuló program eredményei csak a következõ generációnál, a jövõ évezredben fognak jelentkezni. A munkát azonban el kell végezni, ez a nép egészségügyének releváns érdeke. Ha most nem teszünk semmit, nem is várhatunk változást. Kötelezettségünket úgy is felfoghatjuk, mint segélykiáltást, amelyre reagálni kell.


Vissza a tudományos ülés programjához