Hálózati kislexikon

[V]

V.42bis
Az ENSZ Nemzetközlési Távközlési Unió nevû irodájának (ITU) CCITT (Comité Consultatif International de Télégraphique et Téléphonique) szerve által definiált, a modemes kommunikációkra vonatkozó egyik nemzetközi szabvány.
Lásd még: V-szabványok.

 
VBScript (Visual Basic Script)
A Micrsoft által kifejlesztett, Visual  Basic nyelv szintaxisát alapul vévõ szkriptnyelv. Használatához Internet  Explorer szükséges.

 
VRML
Angol mozaikszó, a Virtual Reality Modelling Language (virtuális valóságot modellezõ nyelv) szavak kezdõbetûibõl.
A virtuális valóság nem más mint az Internet, de méginkább a World Wide Web hálózat által teremtett világ, amelyben szinte bármi lehetséges. Ennek a világban a leírására, a virtuális valóság objektumainak a megjelenítésére találták ki a VRML specifikációt. Hasonlít a honlapokat leíró HTML szerkezetéhez, azzal a különbséggel, hogy itt a böngészõk a virtuális valóságot hozzák a felhasználó elé, míg a HTML esetében a különbözõ hipertext dokumentumok olvasásról van szó. A VRML révén lehetõvé vált a különbözõ helyszínek -- múzeumok, tárlatok, soha nem látott városok, földrészek -- bejárása, meglátogatása a hálózaton keresztül -- mindezt virtuálisan, az otthoni karosszékbõl.
A VRML szabványosítására és fejlesztésének koordinálására 1996 decemberében jött létre a VRML Consortium nevû szervezet, amelynek a W3 Consortium-on kívül számos cég is tagja.
Az írás idõpontjában -- 1996. december -- a VRML 2.0 specifikáció fejlesztése folyik.

 
V-szabványok
Az ENSZ Nemzetközlési Távközlési Unió nevû irodájának (ITU) CCITT (Comité Consultatif International de Télégraphique et Téléphonique) szerve által definiált, modemekre vonatkozó szabványok sorozata, amelyek a használt adattömörítési és hibajavító eljárásokat is leírják. Fontosabb tagjai:

 


Vissza a Mutatóhoz