Levelezési listák



A levelezési listákat számítógép kezeli, automatikusan. A listák egyik fajtájára azonos érdeklôdési körû emberek jelentkeznek, "fizetnek elô". Csaknem valamennyi lista ingyenes, és a feliratkozáshoz legtöbbször csak egy egyszavas levelet kell küldeni a listát gondozó gépnek (pl. SUB vagy SUBSCRIBE). A gép nyugtázza a jelentkezést, és elküldi a lista használatával kapcsolatos tudnivalókat.

Ha feliratkoztunk egy levelezési listára, e-mailben automatikusan megkapjuk az összes közleményt, amely a lista címére érkezett. Ha közérdekû közlendônk van, magunk is küldhetünk levelet a listára: ezt valamennyi résztvevô megkapja.

A listák másik típusa egyirányú: ilyenkor nem küldhetünk levelet a listára, de rendszeresen kapunk hírlevelet, újdonságlistát, folyóirat-tartalomjegyzéket vagy hasonló információt.


A ChemoNet levelezési listájának használatát külön lapon találja.

Az alábbiakban felsorolunk néhány listát, amelyre esetleg érdemes hosszabb-rövidebb idôre feliratkozni. Számos kémiai levelezési lista címe megtalálható a Chemical Information Sources from Indiana University listserv-rovatában.

Fizinfo
A FIZINFO az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) információs rendszere: a levelezési listán hírek, konferenciák, szemináriumok szerepelnek.
KATIONINFO
A listát a KATION szerkesztôsége indította el. A lista célja, hogy segítse a kémiatanárok közötti információáramlást, és fórumot biztosítson kémiai módszertani kérdések megvitatására.A KATIONINFO-n keresztül közzéteszik a KATION híreit azok számára, akiknek csak e-mailhez van hozzáférésük. Feliratkozás a kationinfo-request@ludens.elte.hu címre írt e-mailben, a levél tartalma csak annyi legyen, hogy: subscribe.
SUGO
Információs levelezési lista és WWW felület az Internetre (webre) jutásrol, eligazodásról a hálózaton (weben) és minden egyéb Internetes problémáról. További információ: http://www.inf.bme.hu/sugo.
Szechenyi-l
A listát a Széchenyi Vitakör kezdeményezte. Célja a hazai felsôoktatás és kutatás mélyreható átalakulásának megvitatása, a kollégák véleményének megismerése és a legfontosabb kérdésekben közös álláspont kialakítása.
TANFORUM
Tanári levelezési lista.

[ Vissza a Fórumra ]