ÖN ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS

A magas vérnyomás (orvosi nevén hipertenzió vagy hipertónia) az esetek egy részében nem egyszerû, múló állapot, hanem betegség, melyet néma gyilkosnak is neveznek. Sok ember nem is tudja, hogy vérnyomása kórosan magas. A vérnyomás egyszerû módon mérhetõ, és ha magasnak bizonyul, csökkentésére Önnek számos lehetõsége van. Ha így cselekszik, életét kellemesebbé és sok-sok évvel hosszabbá teheti.

Kinek lehet magas a vérnyomása?

Feltétlenül kezelésre szoruló magasvérnyomás betegsége bárkinek lehet. A kezeletlen magas vérnyomás szövõdményei a következõk lehetnek:

Mit tehet Ön?

Olvassa el ezt a füzetet, melybõl a következõ kérdésekre kap választ:

Néhány fontos kifejezés, amit ismernie kell:
  • Vérerek: csõszerû képzõdmények, melyeken át a vér a szervezet minden részébe eljut.
  • Koleszterin: a vérben is elõforduló zsíroldékony vegyület, mely lerakódások útján a vérerek elzáródását okozhatja.
  • Szívinfarktus: a szívet ellátó egy vagy több ér (úgynevezett koszorúér) elzáródása útján kialakuló heveny oxigénhiány, mely a szívizom egy részének elhalásához vezet.
  • Hipertenzió vagy hipertónia: a magas vérnyomás orvosi neve.
  • Agyi katasztrófa (stroke): az agyat ellátó valamelyik vérerõér elzáródása vagy megrepedése miatt fellépõ oxigénhiány vagy sérülés, mely az agysejtállomány részleges pusztulását okozza.

rajzHAJLAMOS-E ÖN A MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGRE

Sok embertársunknál az átlagosnál nagyobb valószínûséggel alakul ki tartós magas vérnyomás. A következõ rövid teszt segít annak eldöntésében, hogy Ön mennyire veszélyeztetett.

Magas Vérnyomás Teszt

Pipáljon ki minden állítást, mely érvényes Önre. ,

Életmód

Családi háttér

Jelenlegi egészségi állapot

Hány állítást pipált ki?

Minél több állítást pipált ki, annál fokozottabb a magasvérnyomás betegség kialakulásának veszélye. Azonban ez a betegség megelõzhetõ, illetve szövõdményei elkerülhetõk.

rajzMI A VÉRNYOMÁS?

A vérnyomás az a nyomóerõ, melyet a szív által pumpált vér az érfalakra gyakorol. A túl magas vérnyomás károsítja a szervezetet.

A szív és az erek

A szív minden dobbanása vért pumpál az erekbe. A vérerek kis csövekhez hasonlíthatók, melyek a vért a szervezet különbözõ részeibe továbbítják. A vér oxigénnel és fontos tápanyagokkal látja el a szervezetet, valamint a szövetekbõl elszállítja a salakanyagokat.

Vérnyomásmérés

A vérnyomás egyszerûen, gyorsan mérhetõ. Az orvosok ideális felnõttkori vérnyomásértéknek a 120/80 Hgmm-t (higanymillimétert) tekintik. Az Ön vérnyomása ennél magasabb vagy alacsonyabb is lehet.

A szisztolés vérnyomásérték
Ez az elsõként leolvasott érték, mely a szív összehúzódásakor mérhetõ nyomást mutatja. Egészséges embernél a szisztolés vérnyomás tartósan nem haladja meg a 130 Hgmm-t.

A diasztolés vérnyomásérték
Ez a másodikként leolvasott érték, mely az egyes szívösszehúzódások közötti nyomást mutatja. Egészséges embernél a diasztolés vérnyomás tartósan nem haladja meg a 85 Hgmm-t.

kép
rajzMI A MAGAS VÉRNYOMÁS?

A vérnyomás egészséges emberben is ingadozik. A kemény fizikai munkavégzés, például bútorcipelés vagy sporttevékenység növeli a felsõ, szisztolés értéket. Feszült érzelmi állapot idején szintén emelkedik a vérnyomás. Az egészséges emberek vérnyomása a fizikai aktivitást, illetve az érzelmi megterhelést követõen hamar visszaáll eredeti értékére. A magasvérnyomás betegségben szenvedõknél azonban a vérnyomás emelkedése tartós marad.

kép

rajzA VÉRNYOMÁSMÉRÉS

Kérje orvosát, hogy mérje meg vérnyomását. Ha ez a normálisnál magasabbnak bizonyul, orvosa segíteni fogja Önt abban, hogy egészségkárosodást még nem okozó szintre csökkentse.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése egyszerû, fájdalommentes. Elõfordulhat, hogy több mérésre kerül sor különbözõ idõpontokban, mert a vérnyomás a nap folyamán élettani okokból változik. Más értéket vesz fel akkor is, ha Ön feszült, mérges, vagy éppenséggel örül valaminek.

Ha vérnyomása magasnak bizonyult...

Orvosa olyan tanácsokkal segíti Önt vérnyomása normalizálása érdekében, melyek alapvetõen befolyásolják jelenlegi és jövõbeli egészségét. Kövesse tehát ezeket a tanácsokat, s ha bármivel kapcsolatban kérdése merül fel, nyugodtan forduljon orvosához.

rajz

rajzA VÉRNYOMÁSCSÖKKENTÉS

A vérnyomáscsökkentés összetett feladat, melyhez éppúgy hozzátartozik az egészséges életvitel, mint szükség esetén a gyógyszeres kezelés.

Egészséges életvitel minden nap

Egészséges életvitellel a magas vérnyomás jelentõs mértékben csökkenthetõ. Elõfordulhat, hogy Ön emellett vérnyomáscsökkentõ gyógyszerek szedésére is rákényszerül, de megfelelõ életmód esetén ezekbõl kevesebb is elég.

Bármilyen kérdés merül fel Önben, bizalommal forduljon orvosához. Ez a tájékoztató sok hasznos információval szolgál az egészséges életmódra vonatkozóan.

Ha gyógyszerre van szüksége...

Orvosa szükség esetén gyógyszereket ír fel Önnek vérnyomása rendezésére. Nagyon fontos, hogy csak az orvosa által felírt gyógyszereket szedje az utasításnak megfelelõ idõközönként és mennyiségben.

A vérnyomáscsökkentés
rajzTÁPLÁLKOZZON EGÉSZSÉGESEN!

Egészségtelen étrendet követve a magas vérnyomás kockázata fokozódhat. A sok zsír és só emelheti a vérnyomást. Egy kis találékonysággal és elszántsággal a felesleges só- és zsírfogyasztást elkerülheti, és ételei mégis ízletesek maradnak.

ábra

ábra

Sózzon kevesebbet!

A só ( pontosabban a benne lévõ nátrium) emeli a vérnyomást. Bár elhagyása megváltoztathatja az ételek ízét, egyéb fûszerek hozzáadása még finomabb ízeket varázsolhat asztalára.

Fogyjon le, ha kell!
A túlsúly Ön által is könnyen befolyásolható kockázati tényezõ. A fogyás legegyszerûbb módja a rendszeres mozgás, illetve az alacsony kalória- és zsírtartalmú ételek fogyasztása.

rajzVÁLTOZTASSON ÉLETMÓDJÁN!

Az egészséges életmód segít rendezni a vérnyomást. Mozogjon rendszeresen, csökkentse a napi stresszt, és ne dohányozzon. Kerülje az alkoholfogyasztást is

Mozogjon rendszeresen!

A rendszeres testedzés kedvezõ hatással van a szívre és csökkenti a vérnyomást. Segít a fogyásban, az elért testsúly megtartásában és a stressz levezetésében. Alakja elõnyösebbé válik, és közérzete is javul. Ahhoz, hogy edzettebb és egészségesebb legyen, nem kell feltétlenül a futásban menedéket keresnie.
A séta, a kerékpározás és az úszás szintén hatékony, biztonságos sport. Az edzésekre nem szükséges túl sok idõt fordítania. Beszélje meg orvosával az Ön számára legmegfelelõbb testedzési módot.

Vigyázat!

Az erõsportok - mint amilyen a testépítés és a súlyzózás - emelhetik a vérnyomást, így ezekkel ne foglalkozzon!

ábra

Csökkentse a napi stresszt!

A stressz hatására úgy érezheti, élete irányítása kicsúszott a kezei közül. A stressz szívét is megterheli. Kérdezze meg orvosát, hol vehetne részt relaxációs tanfolyamon.

Szokjon le a dohányzásról!

Ha dohányzik, szokjon le. Érdeklõdjön orvosánál a leszokási lehetõségek felõl. Ne felejtse el, hogy a dohányzás emeli a vérnyomást, és közvetlenül is károsítja a szívet és az ereket.

Ami sok millió dohányosnak már
sikerült, miért
ne sikerülne Önnek is?

Ne fogyasszon túl sok koffeint!

A koffein vérnyomásemelõ hatású anyag, mely a kávétól kezdve bizonyos szénsavas üdítõkön át a teáig sokféle italban elõfordul. Koffeinfogyasztását mérsékelheti koffeinmentes vagy csökkentett koffeintartalmú termékek fogyasztásával.

Mérsékelje alkoholfogyasztását!

Az alkohol szintén vérnyomásemelõ hatású. Emellett kalóriadús, így hízlalhat is.

rajzA GYÓGYSZERES KEZELÉS

Néha az életmódbeli változtatások nem elegendõek a vérnyomás megfelelõ csökkentésére. Orvosa ez esetben gyógyszert ír fel Önnek. Az egészséges életmód továbbra is fontos, mert erõsíti a gyógyszeres kezelés hatását. Elõfordulhat az is, hogy orvosa egynél több gyógyszert rendel Önnek. Ha szedésük mellett rosszul vagy rosszabbul érzi magát forduljon orvosához, mert esetleg a gyógyszer cseréjére vagy dózisának módosítására van szükség.

Tegye fel orvosának a következõ kérdéseket
Jegyezze fel a kapott válaszokat.

A gyógyszert evés elõtt vagy evés után kell bevenni?    
Van-e étel vagy ital, amit a gyógyszer mellett nem szabad fogyasztani?    
Naponta hányszor kell a gyógyszert bevenni?    
Van-e olyan orvosság, ami ezen gyógyszer mellett nem szedhetõ?    
Milyen mellékhatások léphetnek fel?    
Melyek azok a súlyos mellékhatások, melyek fellépése esetén azonnal orvoshoz kell fordulnom?    
Mi a teendõ, ha elfelejtem bevenni a gyógyszert a szokott idõben?    
Milyen gyakran kell ellenõriztetnem a vérnyomásomat?
   

Gyógyszereit szedje rendszeresen!

Gyógyszereit akkor is vegye be, ha nagyszerûen érzi magát. Lehetséges, hogy a kezelést élete végéig kell folytatnia, tehát orvosa jóváhagyása nélkül sose hagyja abba a gyógyszerszedést. Ezek a szerek csökkentik a magas vérnyomást, de okát nem szüntetik meg.

ábra

Forduljon gyógyszerészéhez!

A gyógyszerészek mint gyógyszerszakértõk jól ismerik az orvosok által felírt gyógyszereket. Tudják hogyan kell ezeket szedni, és azt is, hogy milyen más gyógyszerekkel nem szedhetõk együtt. (Van ugyanis néhány gyógyszer, mely befolyásolja a vérnyomáscsökkentõ szerek hatását.)

rajzJEGYEZZE FEL VÉRNYOMÁSÉRTÉKEIT!

Jegyezze fel vérnyomásértékeit minden mérés alkalmával. Ez alapján orvosa segítségével meg tudja ítélni, hogy életmódváltoztatásai és egyéb kezelése meghozta-e a várt eredményt?

Dátum Szisztolés
(magasabb) érték
Diasztolés
(alacsonyabb) érték
         
         
         
         
         
         

rajzEGYÉB INFORMÁCIÓS FORRÁSOK

Számos információs forrás áll rendelkezésére, mely segít Önnek a magasvérnyomás betegség kezelésében.

Egészséges szívért Alapítvány
1096 Budapest, Haller utca 27. Tel: 215-5743

Liga az Agyi Érbetegségei Ellen
1077 Budapest, Rózsa utca 8. Tel: 342-5909

Lipid-koleszterin szûröállomások:

BUDAPEST:

Semmelweis Orvostudományi Egyetem
III. Belgyógyászati Klinika
Lipid ambulancia
1121 Budapest, Eötvös út 12. Tel: 175-4533

Szent Imre Kórház
IV. Belgyógyászati Osztály
Lipid Ambulancia
1115 Budapest, Tétényi út 12- 16. Tel: 203-3444

Család Tanácsadó
WHO "Örökletes Ártalmak Társadalmi Megelõzése
Együttmûködési Központ
Koleszterin Laboratórium
1148 Budapest, Bolgárkerék utca 3. Tel: 363-5272

VIDÉK:

Állami Kórház, Balatonfüred
Lipid ambulancia
8230 Balatonfüred, Gyógy tér 2. Tel: (87)-482-085

Debreceni Orvostudományi Egyetem
I. Belklinika
Lipid ambulancia
4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. Tel: (52)-432-280

Kecskeméti Megyei Kórház-rendelõintézet
I. sz. Belgyógyászat-kardiológia
Lipid Ambulancia
6001 Kecskemét, Nyíri út 38. Tel: (76)-481-781

Miskolci Semmelweis Kórház,
Egészségügyi Szûrõállomás
3525 Miskolc, Szent László út 9. Tel: (46)-350-604

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem
II. Belgyógyászati Klinika
Lipid Ambulancia
6720 Szeged, Korányi fasor 6. Tel: (62)-454-000

Szent György Kórház,
I. Belgyógyászati Osztály
Lipid Ambulancia
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3. Tel: (22)-316-001

Vas Megyei Markusovszky Kórház
III. Belgyógyászati Osztály
Lipid Ambulancia
9700 Szombathely, Markusovszky utca 2. Tel: (94)-311-542

rajzAZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Egyszerû életmódbeli változtatásokkal, és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel a magasvérnyomás betegség kontroll alatt tartható. Az e füzetben felsorolt életmód-ötletek mindenki számára hasznosak lehetnek. Minél teljesebb mértékben ülteti át õket saját életébe, annál könnyebbé és örömtelibbé válnak hétköznapjai. És még valami: ellenõriztesse rendszeresen vérnyomását, mert a foganatosított intézkedések hatása legegyszerûbben így mérhetõ le.

Az Ön orvosának telefonszáma:

Az Ön gyógyszerészének telefonszáma:

___________________________

Fontos figyelmeztetés!

Ez a füzet nem helyettesíti az orvosi kezelést. Kizárólag az Ön orvosai képesek a betegségek diagnosztizálására és megfelelõ kezelésére. (1998 Krames Communications, 1100 Grundy Lane, San Bruno, CA 94066-3030. (800) 333-3032.)

Mindenjog fenntartva