Egy helyi gimnazista sikere - Radioaktív sugárzást vizsgál a pincében

Szerző: Szabó Szabolcs

Eredeti hely: Dunaújvárosi Hírlap

Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Versenyének hollandiai nagydöntőjében öt magyar kutató diák vehet részt, egyik Szűcs Botond lesz, a Széchenyi gimnázium diákja.

Botond sikere és kutatási terméke minimum országos visszhangra érdemes, ám elődei miatt szinte kötelező győzelemmel nyűgözte le a tudós elmékből álló minősítő zsűrit az ELTE-n. Az utóbbi években ugyanis a gimnázium rendre szállít egy döntőst. Mondhatni jókora hátrányból, ugyanis a konkurencia rendre remek kutatói háttérrel rendelkező intézményekből érkezik. Botond úgy véli: ez nem hátrány.

Szűcs Botond háttérben Széchenyivel... Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik

A tizenegyedikes diák például a családi pincében filléres alapanyagokból épített egy olyan kamrát, amely radioaktív sugárzásokat tesz láthatóvá. Szűcs diák szerint ő és a kutatását egyengető pedagógusa Kispál István tanár úr csak Nobel-díjas elődök munkáit követték az iskolai szertárban és mint említettük a pincében.

Botondot mindig is mágikusan vonzották a reáltudományok és a fukusimai erőmű tragédiája is motiválta, hogy a radioaktív sugárzással foglalkozzon. Hosszas alapozó munka után fogott tehát egy kávétermoszt és egy műanyag ételhordót s megépítette kamráját. Mellőzve a csúcslaborok technikáját, hozzátéve tehetségét, szenvedélyét, s házi barkácsfokozatnál erősebb kézügyességét. Az ELTE-n külön gratuláltak neki és iskolájának. Fogadni mernénk, hogy így lesz ez Nijmwegenben is!