FELHÍVÁS az

ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoport megalakulása, története

kutatása kapcsán

 

 

Az ELFT oktatási Szakcsoportja tagjainak száma 1978-ben megközelítette az ezret (997). Ebből 350 általános iskolai tanár volt. A szakcsoporton belüli munka hatékonyabbá tétele érdekében szükségessé vált az általános iskolai szakcsoport megalakítása.  A szakcsoport megalakulására és az új vezetőség megválasztására a III. Országos Általános Iskolai Fizikatanári Ankéton, 1979. április 6-án, Zalaegerszegen került sor. [1]

1977-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja az általános iskolákban dolgozó fizikatanárok munkáját. Fórumot biztosítson az egymástól távol lévő intézményekben dolgozó tanároknak.

Az általános iskolai szakcsoport első elnöke Kuti István igazgató, titkára pedig Gergely Péter szakfelügyelő volt. A 10 tagú választott vezetőség mellett a szakfelügyeleti, majd szaktanácsadói hálózat segítette a munkájukat.

A szakcsoport részt vett az új fizikatankönyvek, oktatási törvények, tantervek, NAT társadalmi vitájában, bírálatában, az Öveges József általános iskolai fizikaverseny szervezésében.

Szövegdoboz: 1. ábra Kuti IstvánA társulati élet egyik legfontosabb eleme a fizikatanári ankét és eszközkiállítás megszervezése volt.  Az ankétokon oktatáspolitikai tájékoztató, a tudományos élet legújabb felfedezéseivel kapcsolatos előadásokon túl szót kaptak a gyakorló fizikatanárok is. Saját készítésű kísérleti eszközeik, szemléltető eszközeik bemutatása mindig nagy figyelmet és érdeklődést váltott ki a hallgatóságban.[2]

A két dokumentum a szakcsoport megalakulását illetően két különböző időpontot jelöl meg. Ezúton szeretném kérni azoknak a fizikatanároknak a segítségét, akik pontos információkat tudnak az általános iskolai szakcsoport megalakulásáról, és tevékenységéről kérem, küldjék el email címemre!

Szeretnénk minél átfogóbb, képet alkotni a szakcsoport történetéről.

 

                    Tasi Zoltánné

         elnökségi tag

tasizoltanne@gmail.com

 



[1] Fizikai szemle 1979/8 Az ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportjának megalakulása (Csákány Antalné)

[2] Fejezetek a magyar fizika elmúlt 100 esztendejéből (1890-1991)- Általános Iskolai Szakcsoportról (261. oldal)