Nekrológ - Csákány Antalné

/1934-2013/

308283007b

 

Megrendülten tudatjuk, hogy szakcsoportunk egykori elnöke,

CSÁKÁNY ANTALNÉ,

hosszú betegség után 2013. augusztus 12-én elhunyt.

 

Búcsúztatása 2013. szeptember 5-én csütörtökön 11:15-kor lesz

a Farkasréti temető Makovecz termében.

 

A fizikatanárok Csákány Jutkaként ismerték, szerették és tisztelték. Nagyon sokunk számára ez a név előhív egy kedves, mosolygós arcot, egy örökmozgó lelkes, az elveiért, elképzeléseiért kiálló, harcolni tudó ember emlékét. Azok a szerencsések, akik tanítványai, kollégái lehettek nem felejtik el, hogy mindig számíthattak segítőkészségére, szakmai tudására, különösen akkor, ha a fizika tanításáról volt szó. Tankönyveivel és az Eötvös Loránd Fizikai Társulatban végzett munkájával jelentősen elősegítette a fizikaoktatás fejlődését és így minden fizikatanárnak segítő kollégája volt.

Tisztelegjünk e kiváló ember, szakember és barát előtt azzal, hogy felidézzük munkásságát.

 

A közoktatás kérdéseivel 1972 óta foglalkozott, 42 éven át tanított. Aktívan vett részt az MTA Elnöksége Közoktatási Bizottság Természettudományi Albizottsága által indított oktatási kísérletben, melyet Marx György személyén keresztül, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat is támogatott. A kísérleti munka során a Bizottság által kidolgozott tantervhez írta a kísérleti tankönyveket, amelyek alapjai voltak annak, a Tankönyvkiadó Vállalatnál megjelent általános iskolások számára készült fizika tankönyv sorozatnak, amelyet a minisztérium felkérésére Dr. Károlyházy Frigyes professzor úrral és Sebestyén Zoltánnal együtt írt. Az akkor „párhuzamosnak” nevezett könyvek első kötete 1982-ben jelent meg. Azóta két alkalommal dolgozták át a folyamatosan változó tantervek szerint.

A 8. osztályos tankönyvért 1996-ban a TANOSZ által végzett felmérésben a diákoktól Tankönyvi Tetszés díjat kaptak.

1997-ben helyi tantervi javaslatot készített, Károlyházy Frigyessel megalkotta a tankönyvek témazáró feladatlapjainak és a hozzájuk tartozó megoldásokat tartalmazó kiadványoknak a NAT szerinti átdolgozását. Alkotó módon vett részt a kísérleti program gimnáziumi osztályok számára történő kialakításában is. Az anyagszerkezetet elsőként tanulók számára jegyzetet írt 1974-ben. 1978-ban részt vett a IV. gimnáziumi fizika tankönyvpályázaton, ahol II. díjat nyert.

Gyakorló iskolai munkája során több módszertani kísérletet végzett. Ezekről a minisztérium módszertani folyóiratában, A fizika tanításában számolt be. Meghívást kapott az OPI Tantervi Bizottságába az általános iskolai reform-tantervek kidolgozására.

Tagja volt a Tankönyvkiadó által életre hívott Általános Iskolai Tankönyvi bizottságnak, amely az új tantervre épülő 6., 7. és 8. osztályos fizika tankönyv-pályázatokat bírálta el.

Részt vett a szegedi munkacsoport által írt új tankönyvek kísérleti kipróbálásban, lektorálásában.

Az 1978-as tantervi reform előkészületei és bevezetése során kapcsolatba került az alsó tagozatos Természetismeret tárggyal. Segítette iskolájában a tanítókat a természetismeret órákra való felkészülésben, összeállította számukra a szükséges kísérleteket. Megírta a Természetismeret tárgy oktatásához a Kölcsönhatások c. továbbképző füzetet. Lektorálta a Természetismeret az általános iskolák 3. osztálya számára írt útmutató a nevelők részére című kiadványt.

 

1983 márciusától 1984 augusztusáig az amerikai iskolákban folyó oktatást tanulmányozta. Tapasztalatairól Oktatásfejlesztés és korszerűsítés, új technikák, eljárások és módszerek címmel az Oktatáskutató Intézet számára írt tanulmányt.

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak 1968 óta (45 éve) tagja. A Középiskolai Szakcsoportban több évig volt vezetőségi tag, az Általános Iskolai Szakcsoportnak a megalakuláskor pedig a titkára. A Társulatnak 1980 – 1990-ig oktatási főtitkárhelyettese volt. 10 éven át szervezte az Országos Középiskolai Fizikatanári Ankétokat és 15 éven át az általános iskolaiakat, amelyeken évekig volt a Műhely- és Eszközbíráló Bizottság elnöke. A Társulat Díjbizottságának és az Európai Fizikai Társaság Oktatási Bizottságának (Advisory Committee on Physics Education) az ELFT képviselőjeként 1885 – 1990-ig volt a tagja. Az ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportja 2003-ban elnökévé, az ELFT 2007. évi Közgyűlése pedig főtitkárhelyettessé választotta.

Társulati munkája több részből állt. Egy része a különböző választott tisztségekkel összefüggő szervező munka, másik – nagy – része az oktatási kísérletekben való úttörő részvétel, a kísérleti eredményeket ismertető előadások tartása, cikkek szerkesztése, harmadik része a tehetséggondozás.

2003-2013 között az Öveges József Fizikaverseny megyei fordulója és az országos döntő feladatkitűző bizottságának tagja, legutóbb elnöke volt.

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulattól „A fizikai gondolkodás terjesztéséért” díjat kapta az 1997. évi közgyűlésen, majd 2008-ban Ericsson díjat vehetett át.

 

Rendszeresen képezte magát, tájékozott volt a fizikatudomány területén elért eredményekről, a fizika tanításával kapcsolatos aktualitásokról, tapasztalatait megosztotta kollégáival (30-nál több tankönyv, feladatgyűjtemény, ennyi cikk országos szaklapokban, országos szintű előadás konferenciákon, továbbképzéseken, 21 szereplés a fizikatanári ankétokon).

 

Még napjainkban is részese volt a legújabb oktatáspolitikai változásoknak: az Általános Iskolai Oktatási Szakcsoport tagjaként szerepet vállalt a törvénytervezetek, a NAT, a Kerettanterv véleményezésében.

Május végén az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny győri döntőjén nagy izgalommal és elhivatottsággal vezette a versenybizottságot.

 

Kedves Jutka!

 

Az Öveges-verseny idei mottójával, Öveges József gondolatával búcsúzunk:

                    „Csak az az ismeret érdemes a tudás névre, aminek alkalmazásához is értünk.”

 

Tőled sok tudást kaptunk. Köszönünk mindent. Emléked megőrizzük.

 

 

Lévainé Kovács Róza elnök

ELFT Általános Iskolai Szakcsoport