Beszámoló kibővített elnökségi ülésre a 2012-ben végzett munkáról

ELFT Általános Iskolai Oktatási Szakcsoport

 

 

1. Az oktatás terén zajló változások kapcsán többször kaptunk lehetőséget a NEFMI illetékeseitől, véleményt nyilváníthattunk a készülő dokumentumokhoz, így a

Nemzeti Köznevelési Törvényhez

Kerettantervhez

2. Képviseltettük magunkat a díjbizottságban, javaslatot tettünk az Ericsson-, a Rátz Tanár Úr- és a Mikola-díjra.

3. Képviseltettük szakcsoportunkat konferenciákon, versenyeken (pl. NAT-ról rendezett tájékoztatókon, „A természettudományos tanárképzés helyzetének javítása Magyarországon”  konferencián, a kerettantervi tanácskozásokon)

4. Az ELFT 2012. január 18-án tartott elnökségi ülésén ismertettük a Mikola díjra készített előterjesztésünket és a NAT-vita anyagról írt véleményünket

5. Fizika konferencia, Győr, 2012. 11.15. módszertani előadás és a szakcsoport munkájának bemutatása, tagtoborzás

6. Tagjaink közül többen jelentettek meg cikket a Fizikai Szemlében

7. Közreműködtünk a fizikatanári ankét szervezésében, rendezésében

8. Megrendeztük az Öveges József Fizikaverseny országos döntőjét. Gépesítettük az Öveges verseny rendszerét: online nevezés, elektronikus tájékoztatás, új honlapon keresztüli kommunikáció zajlik a versenyzőkkel, a felkészítő tanárokkal. Természetesen, mint az átállások többsége, ez sem ment zökkenőmentesen, de ez a tanév már igazolta a rendszer jóságát. Az egyébként sok időt, energiát igénylő szervező munka sokat egyszerűsödött ezáltal.

Az országos döntőnek helyet adó Győr városának, a segítő intézményeknek, szponzoroknak, kollégáknak köszönetünket fejezzük ki ezúton is.

9. Felvettük a kapcsolatot e-mailben, a verseny honlapján keresztül a tagtársakkal, a megyei tagszervezetekkel, próbáljuk a taglétszámot növelni, a szakcsoportot megújítani. Sajnos a „magas tagdíj és mit kapok ezért” kijelentés, kérdés rendszeresen felvetődik.

Sokat segített a Társulat megítélésében az elnökség állásfoglalása  a NAT-ról és annak eredménye a NAT szakmai átdolgozásában. A fizikatanárok érezték a munkájukkal kapcsolatos támogatást. Igaz sokan szóvá tették, hogy az általános iskolai fizikaoktatás legnagyobb problémája - a természetismereten belüli "részesedése" a fizikának -  tovább romlott. Így lehetetlen biztosítani a prefizikális ismereteket a természettudományos tantárgyak tanításához.

Köszönet a Társulat aktív közreműködéséért, a támogatásért!

10. Szakcsoportunk elnöksége elektronikus úton napi kapcsolatban van. Takarékossági célból csökkentettük a személyes találkozások számát. Ezen alkalmakkor általában az Újbudai Pedagógiai Intézet vendégszeretetét élvezzük. Köszönjük az intézet vezetőjének és titkárunknak, Szénási Istvánnénak.

11. Nagy Zsigmondné pályázatíró, pénzkezelő munkájáért elismerés és köszönet.

 

Karcag, 2012. december 31.

 

A szakcsoport nevében:                             

 

 

Lévainé Kovács Róza                                                                                               elnök