Élelmiszer - táplálkozás - egészség

Farkas József
 Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara, Budapest


Az élelmiszer - táplálkozás - egészség kapcsolat korunkban az európai élelmiszer-tudományi, táplálkozás-tudományi és élelmiszer-technológiai kutatások összefonódásának motiválója. A problémakör hangsúlyozása azért is figyelmet érdemel, mert az e kapcsolat által meghatározóan az életminõség javítását szolgáló kutatómunka a jelentõségéhez viszonyítva hazánkban nem kap kellõ anyagi támogatást. Alapvetõ életszükségletünk kielégítésén túlmenõen, a tudományos ismereteket hasznosító táplálkozással jelentõsen segíteni lehet az egészség megõrzését is. A elõadás-sorozat elsõ tárgyköre ezért az ún. egészségmegõrzésben szerepet játszó, ún. funkcionális élelmiszerek és természetes antioxidánsok ismertetése lesz. A problémakör másik része azonban az, hogy a helytelen táplálkozási szokások a népesség várható átlagos élettartamát rövidítõ degeneratív krónikus betegségek kockázati tényezõi közé tartoznak. A fogyasztó egészségét veszélyeztetõ lehet az élelmiszerek szennyezõdése toxikus anyagokkal és fertõzõ, kórokozó mikroszervezetekkel. Az élelmiszerek kémiai biztonsága kérdéskörével foglalkoznak a tudományos ülésnek a természetes toxikus vegyületekkel, a tápláléklánc környezeti szennyezõivel és a mikotoxinokkal foglalkozó elõadásai. E bevezetõ elõadás utal az akadémiai stratégiai kutatások keretében a közelmúltban megjelent, az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságát is tárgyaló kiadványokra, az Élelmiszerbiztonsági Tanácsadó Testületnek Magyarország élelmiszerbiztonsági helyzetét elemzõ tanulmányára, valamint az Egészségügyi Világszervezetnek az élelmiszerbiztonságot elsõrangú közegészségügyi feladatnak tekintõ globális stratégiájára és rámutat a hazai Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program feladatai által megkívánt interdiszciplináris együttmûködés szükségességére.


Tudományos ülés http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/