Piaci hírek

A közelgõ húsvéti ünnepek miatt lelassult a mozgás a nyugat-európai szuszpenziós PVC piacon, de a kereslet viszonylag jónak mondható. A gondot elsõsorban az alacsony nyereség jelenti. A késztermék-exportot a más európai valutákhoz képest erõs fontsterling, valamint a távol-keleti igénycsökkenés nehezíti. Nyugat-Európában az összesített igény nem csökken, de a helyi gyártókat sarokba szorítja a Kelet-Európából importált olcsóbb áru, s az amerikai gyártók ajánlatai is versenyképesek. Májusra egy nagy gyártó áremelést jelentett be, talán taktikai szándékkal, a többiek még várnak. A nyugat-európai ipar éppen egy racionalizálást célzó átmeneti állapotban van, néhány gyártó már bejelentette, hogy változik a tulajdonosi szerkezet vagy megválik vinil-üzletbeli érdekeltségétõl. A kialakult spot* árszint 500530 USD/t FOB NWE**. A távol-keleti spot árak leszállítva, vámolatlanul a helyszíntõl függõen 530610 USD/t között változnak, emelkedõ tendenciával.

Áprilisban a kis sûrûségû polietilének európai piacán a csendes üzletmenet volt jellemzõ, s az árak nyilvánvalóan még mindig nyomás alatt vannak, nem érik el a korábban megszokott 790830 USD/t FOB NWE** szintet, mely jelenleg 650670 USD/t (film) és csökken. A Kelet-Európából származó ajánlatok fenti spot árai továbbra is zavarják a piacot, bár nagy vásárlások nem történtek. A második negyedév etilénáraiban még nincs megállapodás, de az árcsökkenés megállítása mind az eladók, mind pedig a vásárlók közös érdeke. Üzemeltetési problémák miatt áprilisban csökkent az etiléntermelés, ezáltal szûkült a távol-keleti export lehetõsége s ez stabilizálta az ázsiai árszintet.

A polipropilén árak áprilisban tovább csökkentek és a legtöbb piacon az ársáv növekedett. A második negyedév propilénáraiban még nem történt megállapodás, s a gyártók tartanak tõle, hogy a kötések elhúzódása csak növeli veszteségeiket, mivel az alapanyag árak nem csökkennek ilyen mértékben. A polipropilén készletek rendkívül alacsonyak, a gyártók csak a legszükségesebb, közvetlen felhasználású alapanyagokat szerzik be. A húsvéti ünnepek miatt az áprilisi igény is alacsonyabb a szokottnál, s a gyártók a termelés visszafogásával igyekeznek enyhíteni a készletezési gondokon. Az ázsiai piacon lanyha kereslet mellett az árak is gyengélkednek.

A butil-acetát ára április 3. hetében ismét csökkent, a jellemzõ árszint 1 200 1 230 DEM/t leszállítva, az igény csökken, s a gyártóknak kemény árcsökkentési követelésekkel kell szembenézniük. Néhány vásárló 1 180 DEM/t vételi árat is el tudott érni, az FCA (gyári) áraknál 1 150 DEM/t árat is regisztráltak.

Az etil-acetát ára áprilisban is folytatta mélyrepülését, a jellemzõ ársáv 1 300 1 330 DEM/t leszállítva, bár a gyártók 1 350 DEM/t körüli árat szeretnének stabilizálni. Az igényszint emelkedni látszik a jövõben, de mivel bõséges az ellátás, az árakat ez egyelõre nem érinti.

A második negyedévi metanol szállítására több német és más vevõ 250 DEM/t FOB Rotterdam áron szerzõdött. Más nagyfogyasztók azonban erõteljesen hangoztatják, hogy ezt az árat nem fogadják el szerzõdéses árnak és tárgyalásban állnak a beszállítóikkal. Április 3. hetében még elég kevés lezárt szerzõdéses üzletrõl érkezett információ, s a fõ európai fogyasztók, fõleg az MTBE- és ecetsavgyártók ellenzik a fenti, elsõsorban formaldehid gyártók által közölt 250 DEM/t árat. Mivel a helyzet bizonytalan, folytatódik a vásárlók spekulációja. Gyártási oldalról a helyzet kiegyensúlyozott. A spot piacon nem történt érdemleges változás április közepén, az ár 100110 USD/t Rotterdamban vám nélkül, a hó végén várhatóan megjelenõ import áru leszoríthatja az árakat. Ennek eredményeként szerzõdéssel rendelkezõ vásárlók is megjelenhetnek a spot piacon kisebb vásárlásokkal. Amerikai szállítók is megjelenhetnek ezen a piacon, s ez tovább növelheti a spot vásárlók aktivitását.

Még bizonytalan, hogy a metil-etil-keton (MEK) gyártók el tudják-e érni áprilisban a célul kitûzött 1 300 DEM/t leszállított árat. Információforrások szerint a vevõk taktikai vásárlások révén el tudják ezt kerülni, bár az ellátás szûkös, és komolyabb importtétel sincs kilátásban. A várható keresletnövekedés miatt azonban a hónap vége felé 1 350 DEM/t sem kizárt az eladók szerint.

Az aceton piacán áprilisban tovább csúsztak lefelé az árak, mivel a kínálat vonzó áron növekedett, miközben a vásárlók érdeklõdése lanyhult. A piaci szereplõk azonban óvatosak, s bíznak benne, hogy a várhatóan hosszabb távon is érzékeny európai ellátási helyzetben az árak nem fognak lezuhanni, hacsak nem érkezik egy váratlan importtétel. Az április közepén kialakult árszint 1 050 1 090 DEM/t oldószer minõség és 790850 DEM/t metakrilát minõség esetén.

Mivel a piaci szereplõk többsége az NPRA rendezvényén vesz részt San Antonióban, az ecetsav piacán semmi lényeges nem történt, az érdemi tárgyalásokra majd csak ezután kerül sor. Az azonban ismert, hogy a vásárlók árcsökkentést akarnak, a gyártók pedig emelkedésben reménykednek, miközben a kereslet és kínálat régóta nem tapasztalt mértékben kiegyensúlyozott. Az 1 010 1 030 DEM/t szerzõdéses és 1 030 1 080 DEM/t spot ár gyártók által remélt emelkedése megfelelõ gazdaságosságot biztosítana a termelõknek.

A mono-etilén-glikol (MEG) piacon a gyártók 900 DEM/t leszállított áron is kötöttek üzleteket, de figyelembe véve a spot piaci árakat, ennél magasabb ár elérése nem valószínû. Ezt a tendenciát erõsíti, hogy a vásárlók 800830 DEM/t közötti kötéseket jeleztek. A spot piaci árak Európában tovább esnek, ezért a gyártók figyelme Amerika és Ázsia felé irányul a magasabb ár elérésének reményében, az üzleteket 600 DEM/t FCA*** Rotterdam körüli áron kötik.

 Forrás: ICIS-LOR információk

 M. F


Vissza