Frederick Sanger

Frederick Sanger kétszer kapott kémia Nobel-díjat. 1958-ban az inzulinmolekula szerkezetének meghatározásáért, 1980-ban (Paul Berggel és Walter Gilberttel megosztva) egy vírus DNS-ében levő nukleotidok sorrendjének meghatározásáért. Ő volt a negyedik a világon, akit két Nobel-díjjal tüntettek ki.

Sanger Cambridge-ben tanult, 1943-ban doktorált biokémiából. 10 éven át vizsgálta a borjúból kivont inzulinmolekulát. 1955-re meghatározta a molekula összes aminosavjának sorrendjét. Ez volt a döntő lépés az inzulin laboratóriumi előállítása felé. Az aminosav-sorrend meghatározására kidolgozott eljárás alapján számos más fehérje szerkezetét is megállapították.

Sanger később a DNS és az RNS bázismolekuláinak sorendjét kezdte vizsgálni. 1977-ben meghatározta egy bakteriofág (baktériumot fertőző vírus) DNS-ében a nukleotidok sorrendjét. Ennek a fágnak a teljes nukleotid-sorrendjét határozták meg először a világon. A munka során Sanger ismét új eljárást dolgozott ki: a DNS-molekulát részekre hasította, és ezeknek a bázissorendjét állapította meg.


Naptár