Kérdés: Miért hosszú a patkány farka?

Lucy Finlay (9 éves)
Ballynure


1. válasz: A patkány farka segít az egyensúlyozásban és a testhõmérséklet fenntartásában. A patkány véredényei szabályozzák a farokba áramló vér mennyiségét. A prém nélküli farokba áramló vér hõt visz magával, amelyet azután a farok kisugároz a környezetbe. A patkány a szívébõl percenként kilökött vér 0,110 százalékát tudja a farokba irányítani. Kedvezõ körülmények között az anyagcsere során keletkezõ hõnek akár a 20 százalékától is megszabadulhat így. Amikor pedig hideg van, kevesebb hõt veszít, ha korlátozza a farokba áramló vér mennyiségét. Érdekes megfigyelés, hogy a patkány farkának hossza részben annak a környezetnek a hõmérsékletétõl függ, amelyben a patkány él.

Az ember testhõmérsékletének szabályozásában is fontos szerepet játszik a bõrön át kisugárzott hõ.

Joseph Rathner
Iowai Egyetem
Biológiai Tudományok Tanszéke


2. válasz: Három kis patkányomat megfigyelve úgy látom, hogy a hosszú farok körülbelül akkora, mint az állat teste egyensúlyozásra szolgál. Bár a patkány nem fog meg semmit a farkával, a farok izmait elég pontosan szabályozza.

Amikor a patkány keskeny felületen, például kötélen szalad, a farok folyton az egyik oldalról a másikra csapódik, hogy az állat egyensúlyban maradjon; a cirkuszi kötéltáncosok ugyanígy egyensúlyoznak a rúdjukkal, hogy le ne essenek. A kerítésen sétáló macska is így használja a farkát.

Amikor a patkányaim esznek, az etetõedény szélére telepszenek, amely körülbelül 20 centiméterre van a ketrec aljától. Az edény szélét a hátsó mancsukkal ragadják meg, és az elsõ mancsukkal nyúlnak az ennivalóért. Ebben a helyzetben a hátsó részük elég messzire kilóg az edényen túlra, ezért úgy látszik, mintha azonnal hátraesnének. Úgy maradnak mégis egy helyben, hogy a farkukat az edény alá húzzák. A tömegközéppontjuk ekkor a hátsó mancsuk alá kerül, és stabilabban ülhetnek.

Kísérletképpen körülbelül 10 centiméterrel emeltem az etetõedényt a ketrec alja fölé. A patkány farka is nagyjából ilyen hosszú. Ekkor a patkányok nem az edény alá húzták a farkukat, hanem a ketrec aljára engedték le egyenesen, és "harmadik lábként" támaszkodtak rá.

Michael Platten
Manchester


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science