Kérdés: A gyerekek gyakran kérdezik tõlem, hogyan készítik a méhek a mézet. Elmagyarázná valaki?


1. válasz: A méhek a viárgokból nektárt és virágport gyûjtenek, de csak a nektárból készül méz. A virágport a hátsó lábukon levõ "kosárban", a nektárt a "mézgyomrukban" szállítják a kaptárba.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 2550 százalék cukrot tartalmaz. A kaptárban a mézet méhsejtbe teszik. A fölösleges víz néhány nap alatt elpárolog; a méz körülbelül 83 százalék cukrot tartalmaz. Ha a méz betöményedett, a méhek a sejteket viasszal borítják be. Ha nagyon sok nektárt szárítanak egyszerre, a méhek a szárnyaikkal áramoltatják a levegõt a kaptárban, hogy siettessék a folyamatot.

Nagyon fontos, hogy a nektár ne romoljon meg, különben nem fogyaszthatják hónapokig. A fölösleges víz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szõlõcukorra és gyümölcscukorra bomlik le. Ennek hatására az oldat túlságosan tömény lesz ahhoz, hogy élesztõk és más mikroorganizmusok szaporodjanak benne.

A nektár a cukron kívül kis mennyiségben más vegyületeket is tartalmaz, amelyek más-más ízt és illatot kölcsönöznek a különbözõ mézeknek. A nyár folyamán a méhek sok száz növényfajból gyûjtenek nektárt, de egyes idõszakokban csak egy vagy náhány fajból szállítanak nagy mennyiségû nektárt a kaptárba. Ha a méhészek az ilyen nektárból származó mézet összegyûjtik, a méz ízét és színét egy adott növény szabja meg.

 Francis Ratnieks
 Sheffield University
                    


2. válasz: A méhek a virágokból begyûjtött nektár szárításával készítenek mézet. Az idõsebb méhek keresik meg a nektárt és viszik be a kaptár viaszból készült, nyitott méhsejtjeibe. Egy egészséges kaptárban több mint 60000 méh van. Egy nap 120 kg nektárt is begyûjthetnek.
 
A fiatalabb méhek dolga, hogy levegõt áramoltassank a kaptáron át, s így felgyorsítsák a víz párolgását a nektárból. Ha megfigyelünk egy kaptárt, láthatjuk, hogy a bejárat egyik oldalán egy csoport méh befelé hajtja a levegõt a szárnyával, míg a másik oldalon a méhek ellentétes irányba fordulnak, és kifelé hajtják a levegõt. A kaptárban elhelyezkedõ "ventilátor-méhek" szintén a levegõ áramlását irányítják.

A nektárt azért kell kiszárítani, hogy sokáig elálljon. Az egyiptomi fáraók piramisaiban romlatlan mézet is találtak.
 
Richard Hyde, Mountain View, California


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist