Kérdés: Miért kell olyan sok embernek kivenni a manduláját? Az esetek többségében ezt már gyerekkorban elvégzik. Vannak azonban, akiknek felnõttként kell, sokkal nagyobb kínok mellett, eltávolítani ezt a fontos (?) szervét. Nincs más "gyógymód"?

Roszkosz 

1. válasz: A mandula olyan nyirokszerv, amely a szervezetet védi a kórokozókkal szemben. Ugyanakkor fertõzõdése, gyulladása során kellemetlen tüneteket okoz. Van, akinek nagyon könnyen és nagyon gyakran begyullad a mandulája, s így gyulladásos góc keletkezhet a szervezetében, s a mandula fertõzõdése más területekre is átterjedhet. A kérdés tehát az: a mandula megléte, vagy hiánya jelent nagyobb veszélyt a szervezetre. Ezt nyilván esete válogatja, ugyanakkor a határesetekben az orvosok véleménye meglehetõsen megosztott.

Horányi Gábor

2. válasz: Nekem egy orvos mondta, hogy a mandulagyulladásáért a felületén megtapadt baktériumok felelõsek. Egy-egy fertõzés alkalmával a szerv felületén gödörszerû elváltozások jelennek meg, fokozva ezzel a baktériumok megtapadási veszélyét. Egy gödrös, "szétstrapált" mandula több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hajt az immunitásban, mivel a mandula gyulladása szívizomgyulladást és halált is okozhat akár.

Barsy SzabolcsVissza a kérdésekhez