Kérdés: Miért van az, hogyha két árnyék nagyon közel van, de nem érintkezik, úgy látszik, mintha összeérne?

 Ofella


Válasz: A jelenség megértéséhez az árnyék természetét kell megismernünk. Ha pontszerû fényforrás kelt árnyékot, akkor az árnyéknak egy tartománya van:

Ha a fényforrás kiterjedt, mint például egy izzó, vagy egy fénycsõ, akkor a helyzet bonyolultabb:
 

Az árnyék tartományába nem jut fény, a félárnyék-tartomány átmenetet képez az árnyékos és a világos terület között.

Ha két test együttes árnyékát vizsgáljuk, megtapasztalhatjuk az árnyékok összeolvadásának jelenségét. A két árnyék akkor olvad össze, ha a félárnyékok fedésbe kerülnek, azaz az egyik tárgy eltakarja azon fénysugarak egy részét, melyek a másik tárgy mellett elhaladva annak félárnyékos zónájába tartanak.
 


A félárnyék tartománya folyamatos átmenetet képez a maximális megvilágítottság és a teljes sötétség között. A fölül lévõ test alsó félárnyékzónájába betakar az alul lévõ test felsõ félárnyékzónája és viszont. A félárnyékok átfedõ tartománya ezért sötét (ez a tartomány az eredeti félárnyékzónák világos oldalára esett). Az átfedõ tartomány és a teljes árnyék között a félárnyékzóna sötét része maradt ki (piros sávok). Így messzirõl többé-kevésbé egyenletesen sötétnek látszó, összefolyó árnyékot látunk. A félárnyékzónák átfedése nagymértékben  függ a tárgyak és a fényforrás kölcsönös helyzetétõl.

Horányi GáborVissza a kérdésekhez