Kérdés: Hogy iszik az elefánt? Tudom, hogy felszívja a vizet az ormányába, de mikor teszi át a szájába? Ha a levegõ kifújásával spricceli ki a vizet az ormányából, hogyan tudja lenyelni? Próbálják ki: nem tudunk lélegezni és inni is egyszerre.

T. A. S.
York


Válasz: Az elefánt akár 10 liter vizet is felszív az ormányába, azután az ormánya végét a szájába veszi, és kifújja a vizet. Néha meg is dönti a fejét, hogy a víz jobban lefolyjon. Az elefánt testében a levegõ útja elkerüli a nyelõcsõt, mint az emlõsök többségénél, ezért az ivás és a légzés nem zavarja egymást. Csak akkor adódhat probléma, amikor az ormány kifújja és a száj éppen befogadja a vizet, de ha az ormány kiürült, már beszívhatja a levegõt, miközben az elefánt még nyel.

Az egészen kicsi babák még tudnak lélegezni szopás közben. De néhány hónap múlva a légzésre és ivásra szolgáló "útvonalak" egyesülnek a szájban. Ezért nem tudunk egyszerre inni és lélegezni.

Amikor az elefént még nagyon kicsi, nem tudja jól koordinálni az ormánya izmait és térdre ereszkedve, közvetlenül a szájával kell innia. De ilyenkor is tud egyszerre inni és lélegezni.

W. K. L.
Oxford


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science