Kérdés: Nagyon régóta keresem a csiriz elõállítási eljárását, illetve az elkészítéséhez szükséges alapanyagok jegyzékét. Kérem, ha tudnak, segítsenek.

W. L.


Válasz: A csiriz annyira kiment a divatból, hogy több cipész- és könyvkötõmesternél is hiába érdeklõdtünk, ezért kénytelenek voltunk ismét a tudós könyvekhez fordulni. Az amerikai The Chemical Formulary (Kémiai receptgyûjtemény) saját alcíme szerint "értékes, modern és praktikus" recepteket tartalmazó, 1933-as és 1936-os köteteibõl válogattuk az alábbi recepteket. (A sorozat még az 1970-es években is folytatódott.)

Lisztbõl készült csiriz
búzaliszt
hideg víz
forró víz
4 font (1,81 kg)
2 kvart (1,89 l)
3 gallon (11,34 l)

A lisztet keverjük simára a hideg vízben, és a pépet keverjük bele a forrásban levõ vízbe. Keverés közben forraljuk még 5 percig az anyagot.

Keményítõbõl készült csiriz
kukorica- vagy tapiókakeményítõ
hideg víz
forró víz
4 rész
8 rész
64 rész

A keményítõt keverjük simára a hideg vízben, a pépet keverjük bele a forró vízbe, és addig fõzzük, amíg a folyadék átlátszó nem lesz. Az ammónium-hidroxidtól erõsebbé, a glicerintõl rugalamsabbá válik a keményítõcsiriz. 100 g vízbõl, 4 g ammónium-hidroxidból, 8 g keményítõbõl és 1 g glicerinbõl megfelelõ ragasztót nyerünk.

Tapétaragasztáshoz használható csiriz
a) búzaliszt
hideg víz
2 font (0,91 kg)
32 fl. oz. (0,95 l)
b) timsó
meleg víz
1 uncia (28 g)
4 fl. oz. (1,2 dl) 
c)  forró víz 36 fl. oz. (1,06 l)

A búzalisztet simára keverjük a hideg vízben. A timsót feloldjuk a meleg vízben. A lisztes pépet belekeverjük a forró vízbe, és ha szükséges, tovább forraljuk, amíg félig átlátszó, nyálkás folyadékot nem kapunk. Ekkor öntjük bele a timsóoldatot.

Könyvkötõ csiriz
forró víz
trinátrium-foszfát
bórax
vagy timsó
100 l
15 kg
2,5 kg
10 kg

A komponenseket összekeverjük és keverés közben a következõ anyagok keverékét adjuk a folyadékhoz:
hideg víz
keményítõ
120 l
50 kg

A pépet addig melegítjük, amíg folyós nem lesz.

A már érvényét vesztett 8785 sz. magyar szabványból megtudtuk, hogy az aranycsirizt vagy vargacsirizt erjesztéssel állították elõ búzából vagy búzalisztbõl. A csirizt akkor találták megfelelõnek, ha 3 mm átmérõjû üvegpálcával kihúzva legalább 5 centis szálat eresztett.

S hogy mire jó még mindig a csiriz? Talán legfõképpen arra, hogy Mary Poppins és Corry néni a gyömbéres kalács csillagait az égre ragassza vele.

Szerk.Vissza a kérdésekhez