Kérdés: Miért habzik a tea, ha mikrohullámú sütõvel melegített vízbõl készítjük?


Válasz: A mikrohullámú egyik sajátos tulajdonsága, hogy nem kívülrõl melegíti a testet, hanem belülrõl. Ezért (jelen esetben) a bögre víz közepe eléri ugyan a forráspontot, de nincs olyan részecske, szennyezõdés, aminek a felületén megindulhatna a buborékok képzõdése, így a vízgõz nem tud eltávozni. (Túlhevül a víz.)
Amikor láthatóan felforrt a víz, a bögre falánál is elérte a forráspontot.

De a folyadék továbbra is magasabb hõfokon van mint 100 °C, így amikor beleszórod a cukrot, vagy belelógatod a füvet, akkor megadod azokat a részecskéket a rendszernek, amelyeken ki tudnak válni a vízgõz-buborékok: a tea habzik

Csikós Dávid



Vissza a kérdésekhez