Szarvasgombák (Tuber nemzetség)

Föld alatt termô gombák. Kettévágva elōtūnik márványosan tarka belsejük. A tömlôs gombák gömbölyû, zárt termôtestû csoportjához tartoznak.
A nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) dió, burgonya nagyságú, gumószerû termôtestei a földben keletkeznek. Régen disznóval túratták ki a földbôl; kutyát is be lehet idomítani keresésére. Kérgét piramisszerûen kiemelkedô, fekete szemölcsök díszítik, belseje márványszerûen erezett, fiatalon fehéres, majd barnásszürkés. Kitūnô ízû csemegegomba, de rendkķvül drága. Hamisítására a mérgezô rôt áltriflát használják.
A francia szarvasgomba (Tuber melanosporum; balra), ami Perigord szarvasgomba néven is ismert, és amit a gasztronómusok "az étkezôsztal fekete gyémántjának" tartanak, jóval ritkább és ennek megfelelôen jóval drágább is. A két gombafaj természetesen nemcsak az árában, hanem ízében és illatában is különbözik egymástól. A fehér szarvasgomba (Choiromyces venosus) nem a Tuber nemzetségbe tartozik. Termôteste kezdetben fehér, majd piszkos sárgásbarna. Szaga erôteljes, aromás, különösen idôsebb korban. Jól megfôzve ehetô.