Csiperkék (Agaricus nemzetség)

A csiperkék közepes és nagy termetû galléros tönkû gombák, amelyeknek lemezei fehérbôl hamarosan rózsaszínûk, végül sötét feketésbarnák lesznek. Kalapfelületük csupasz vagy aprón pikkelyes szálkás. Fontos határozási bélyeg, hogy a bôr vagy a bôr és hús is sárgul, ill. vörösösdik, továbbá a szag is igen fontos (ánizs, mandula, fenol, jodoform).

Az ízletes csiperke (Agaricus bitorquis) bolygatott talajon, árokszéleken, parkokban jelenik meg. Sokszor még a járdák aszfaltjának repedéseibôl is elôbukkan. Tönkjén jellegzetes kettôs gallér található, húsa gyengén rózsaszínesedik. Ehetô, jóízû gomba.
A termesztett csiperke ("sampinyon") ôse, a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) trágyadombon, legelôn, kertben, bolygatott területen nô. Kalapja fehéres, piszkos sötétbarna, a kereskedelemben a fehér színû változata kapható.
A sárguló csiperke vagy más néven karbolszagú csiperke (Agaricus xanthoderma) fehér húsa vágásra, különösen a tönk tövében, élénk krómsárgára változik. Szaga kellemetlen, karbolra emlékeztetô, amely a friss gombán nem mindíg érezhetô, de fôzve erôsödik és undort kelt. Nem ehetô, enyhén mérgezô gomba, gyomor- és bélpanaszokat okoz.