Hálózati kislexikon

[R]

remote control (távvezérlés)
Folyamatok, eszközök, történések távoli  vezérlése – leggyakrabban valamilyen hálózaton keresztül.

 
Request For Comments (RFC)
Angol kifejezés, jelentése körülbelül: vitára bocsátott anyag.

Olyan on-line dokumentumok, amelyek az Internet-tel kapcsolatos fejlesztéseket és kutatásokat írják le a szakemberek számára. Az RFC-kben a szerzõk a hálózat felhasználói figyelmébe ajánlják a tartalmat, és várják a kritikákat, megjegyzéseket, amelyek aztán esetleg egy újabb RFC-t töltenek meg. Az RFC-k között megtalálhatók az Internet alapját képezõ TCP/IP és más protokollok leírásai is, de nem mindegyik RFC ad protokoll-leírást vagy mûszaki szabványt. Vannak köztük konferenciajegyzetek, illetve új felhasználókat eligazító írások is. Számuk ma már meghaladja a 2000-t, és egyre nõ, mert a különbözõ szabványokról folyamatosan tart a vita.
Az összes RFC elérhetõ a KFKI anoním ftp kiszolgálóján az alábbi címen: ftp://ftp.kfki.hu/rfc.
 
router
Angol szó, jelentése: útvonal-választó, forgalomirányító.

 
RS232
Az angol Revised Standard 232 (232-es felülvizsgált szabvány) kifejezés rövidítése.

Az RS232 megalkotója az Electronic Industries Association (EIA) elnevezésû, elektronikai gyártókat tömörítõ szakmai szervezet. A szabványt a létrehozása (1971) óta kétszer vizsgálták felül, ezért az RS232C elnevezést kapta.
Az RS232C két számítógép közötti soros vonali kommunikációt támogat fõleg aszinkron átvitellel, de vannak olyan elemei is, amelyek a szinkron átvitelt is támogatják. A szabványnak fontos szerepe van a modemes kommunikációkban.
 

Véleményem szerint az RS232 alapváltozat megalkotásakor és az RS megnevezés megadásakor még nem volt felülvizsgálat, az csak az RS232A, RS232B és RS232C, valóban felülvizsgált változatok megjelenésekor kapott értelmet.
Úgy gondolom (más forrásokban látottakkal összhangban): RS a Recommended Standard (ajánlott, javasolt szabvány) rövidítése.
Virág IstvánVissza a Mutatóhoz