Kattintson az egérrel a keresôablakba, írja be a keresett kifejezést, majd kattintson a gombra.

Az AltaVista keresôprogram a Digital Equipment Co. szolgáltatása. A rendszer az ékezetes betûket is kezeli. Az AltaVista "keresôrobot" éjjel-nappal járja a Hálót, újra meg újra végignézi a Web-lapokat, és feldolgozza ôket. Az így összegyûjtött információt használja, amikor keresünk valamit – ez megmagyarázza azt, hogy miért találunk néha lejárt hivatkozást, nemlétezô mutatót. Ezért érdemes megnézni, mikori a talált hivatkozás.

Keresés az AltaVistával

A legegyszerûbb esetben a keresôablakba beírunk egy vagy több szót, rákattintunk a "Keresés" gombra, és rövidesen megkapjuk a keresett mutatókat. Az oldal tetején szerepel a találatok száma: ha ez tíznél több, a lap alján a "Next" feliratra kattintva megkaphatjuk a következô adagot.
Gyakran megesik, hogy túl sok találatot kapunk: lehetetlen kiválasztani közülük a minket érdeklô lapokat. Ilyenkor finomítani kell a keresési stratégiát. Az AltaVista erre számos lehetôséget kínál: az alábbiakban ezek közül csak néhányat ismertetünk. (A teljes információ megtalálható az AltaVista lapjain.)

kémiai lapok
kémiai OR lapok
A kétféle alak egyenértékû. Ha a keresôsorba beírjuk a kémiai és a lapok szavakat (OR-ral vagy anélkül), olyan találatokat kapunk, amelyekben legalább az egyik szó elôfordul valahol.

"kémiai lapok"
Ha ezt írjuk a keresôsorba, csak azokat a hivatkozásokat kapjuk meg, amelyekben ez a két szó pontosan így szerepel egymás mellett.

kémi*
A * speciális karakter: a helyén 0–5 darab tetszôleges karakter állhat. Megtalálható így tehát a kémia, a kémiai, a kémikus stb... Szemben az ismert DOS-konvencióval, a * szó közepén is elhelyezhetô: a col*r beírásával megkaphatjuk az angol (colour) és az amerikai (color) alakban írt szó elôfordulásait is. A * karakter elôtt legalább három "rendes" karakternek kell állnia.

 Kémia
Ha a szót csupa kisbetûvel írjuk, a találatokban a kis- és nagybetûs alakokat egyaránt megkapjuk. A nagybetûket azonban a rendszer nem helyettesíti kicsivel, és a pontos írásmód szerint keresi a hivatkozásokat – nem kapjuk meg tehát a kémia szó elôfordulásait, de szerepelnek azok a lapok, ahol Kémia vagy KÉMIA áll.

 arany +ezüst -ásvány
(arany AND ezüst) AND NOT ásvány
A két forma egyenértékû: azokat a lapokat keressük, ahol mind az arany, mind az ezüst szó szerepel, de nem fordul elô rajtuk az ásvány szó.

 arany NEAR ezüst
Azokat a lapokat kapjuk, ahol a két szó egymástól legfeljebb tíz szónyi távolságra szerepel.

 állás host:www.kfki.hu
Az állás szó elôfordulásait csak a megadott szerveren keressük. Így kereshetünk pl. a ChemoNetben.