Tallózás a Hálón

Szótárak. A hálón számos szótárt, lexikont találunk már. Ezek közül említünk meg most néhányat. A FaradNet – a kondenzátorok lapjának szerkesztõi– sok hasznos információ fölsorakoztatásán túl egy kondenzátorokra szabott értelmezõszótárt is készítenek, amelyben gyorsan utánanézhetünk egy-egy kifejezésnek és "közismert" angol rövidítésnek. (Ugyancsak folyamatban van Paul McKnight Deeley 1938-as Elektrolitkondenzátorok (Electrolytic Capacitors) címû könyvének "modernizálása". Egyelõre az eredeti változat olvasható, de az is érdekes és hasznos lehet.) Több mint 6500 autós szócikk között böngészhetünk az osztrák AutoZone könyvtárában. A híres értelmezõszótár, a Merriam-Webster Collegiate Dictionary változata és a hozzá tartozó szinonimaszótár mindenki számára hozzáférhetõ a hálón. Sõt, akinek hangkártyája van, még a szavak kiejtését is meghallgathatja!  A szkeptikus szótára (The Sceptic's Dictionary) – szlogenje szerint –  iránytû az új évezredben. Valóban iránytû. Több mint 400 szkeptikus definíciót és dolgozatot sorakoztat fel a paranormális, okkult, természetfölötti és pszeudotudományos jelenségek ellenében. A remek leírásokat hivatkozások (linkek) és olvasói megjegyzések egészítik ki. "Igazi" szótár a Latin–magyar, magyar–latin szótár és morfológiai elemzõ, de kihasználja a háló lehetõségeit is. A "könyv" szó latin megfelelõjét keresve például a következõket kapjuk: charta, -ae f papiruszlap, papír, papírhártya, irat, írásmû, könyv, tan; libellus, -i m könyv, könyvecske; liber, libri m könyv.
 

Biológia. A vegyészek közül egyre többen érdeklõdnek a biológia iránt. John W. Kimball jól ismert, több nyelvre lefordított biológiakönyvének online változatát is elkészítette és állandóan bõvíti. A könyvet értelmezõszótár egészíti ki. Néhány fejezetcím a könyvbõl: Biokémia, Genetika, DNS és RNS, Immunológia, Viselkedés. A szerzõ a biológiai híreket is összegyûjti az olvasók számára. A legutolsó tudósítás az anthraxról szól... Szintén jól használható a Massachusettsi Mûszaki Egyetem (MIT) online biológiakönyve. Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma (DOE) lapjai a humán genom projektrõl tárjékoztatnak. Az információ HTML, PDF és PowerPoint formátumban is letölthetõ.
 

Valószínûtlen? Az Annals of Improbable Research online lapjain olvashatunk az Ig Nobel-díjakról. Az elismerést olyan eredményekért ítélik oda, amelyeket nem lehet vagy nem szabad reprodukálni. A kitüntetést "valódi" Nobel-díjasok nyújtják át ünnepélyes keretek között a Harvard Egyetemen. Az idei orvosi Ig Nobel-díjat az a tanulmány nyerte el, amely a lehulló kókuszdió okozta sebesüléseket tárgyalta. A biológiai díj nyertese olyan fehérnemûrõl értekezett, amelynek aktív szenes betétje elnyeli a kellemetlen szagú kipárolgásokat. A mûszaki Ig Nobel-díjat megosztva egy ausztrál feltaláló kapta a kerék 2001-es szabadalmaztatásáért, illetve az ausztrál szabadalmi hivatal az "innovációs szabadalom" megadásáért. A szabadalmi leírás szerint: "A találmány tárgya eszköz az áru- és személyszállítás elõmozdítására. Közelebbrõl, az eszköz olyan kör alakú tárgy, amelynek segítségével az áruk és a személyek a felszín fölött tarthatók, miközben a felszínhez képest, azzal közel párhuzamosan elmozdíthatók"...
 

Színek. Ha a decemberi szürkeségben színekre vágyunk, keressük fel a Színek lapját, ahol az atomi emissziótól, a fekete lyukakon, a hullámokon és délibábon át a szivárványig vándorolhatunk – a nagyszerû magyarázatok között. Ha a színek szokásos megközelítésére vágyunk, látogassunk el a Brantacan képtárba, ahol virágok, békák, gombák, libák, pókok, hüllõk és szitakötõk között válogathatunk. A képeket ugyanolyan érdekes magyarázatok kísérik, mint a színeket. Érdemes felkeresni a Magyar Múzeumok Honlapját is, a museum.hu-t, amelyet a nyáron indítottak el, és folyamatosan bõvítenek, frissítenek.
 

2001. december

Hírek
Tallózás a Hálón – archívum
http://www.chemonet.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/