Tallózás a Hálón

"Az ön hullámhosszán". A spectroscopyNOW.com címû gyûjteményt az idén nyitotta meg a John Wiley & Sons kiadó. Az online spektroszkópiai információforrást IR-, UV-, NMR-, Raman-, atom-, röntgen- és tömegspektroszkópiai, valamint kemometriai szekciókra osztották. Mindegyik szekcióban letölthetõ néhány olyan "feature article" .pdf formátumban, amely Wiley-folyóiratokban jelent meg. A híreket naponta frissítik, tudósítanak az újonnan megjelent vagy megjelenés alatt álló cikkekrõl, felhívják a figyelmet a konferenciákra és az álláslehetõségekre. A "könyvtárban" számon tartják az új spektroszkópiai könyveket; a fontosabbakat recenzió kíséri. Itt érhetõ el a Spectral Lines, amely tudományos újságírók tollából közöl cikkeket, kommentárokat. A vendégként bejelentkezõ látogatók a WileyInterscience folyóiratainak tartalomjegyzékeit és a cikkek kivonatait nézhetik át. Ugyancsak letölthetõ a Spectroscopy Europe folyóirat díjmentes online változata. A kiadó a portál bõvítését tervezi és az "interaktív, virtuális spektroszkóposok" fórumává szeretné avatni.

Web-vita.  A Nature vitafórumot indított az elektronikus publikálásról, az Internet lehetõségeinek kiaknázásáról – hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. A felkért hozzászólók 1000 szavas cikkekben fejthetik ki nézeteiket. Néhány cím a sorozatból: E-optimism on a tide of red ink, Higher education needs may determine the future of scientific e-publishing, Public library set to turn publisher as boycott looms, Healthy warning: "This journal supports full text, tariff-free archives".

Naptárak. A Calendars through the Ages remek lapjain "szinte mindent" megtudhatunk a naptárak történetérõl, a naptárkészítésrõl, a használatban levõ (például kíniai, keresztény, zsidó, iszlám) és a már nem használt (például az egyiptomi, babiloni, római, maja) naptárakról. Feleleveníthetjük középiskolás emlékeinket a francia forradalom naptáráról, és irigykedhetünk, hogy Szingapúrban 11 ünnepnap van egy évben. A hétrõl  kiderül, hogy nem tudjuk biztosan, miért hétnapos. Ráadásul az egyiptomiaknál egy hét tíz napból állt, míg a majáknál tezenhárom, illetve húsz napból.

Csempézés. Egy periodikus csempézés olyan, hogy körül tudunk határolni egy síkbeli tartományt, amely eltolással – vagyis forgatás és tükrözés nélküli helyváltoztatással – csemépezi a síkot. M. C. Escher holland grafikus híres arról, hogy sok képe ábrázol olyan periodikus csempézést, ahol a csempe alakja valamilyen élôlényre emlékeztet – írja Martin Gardner a Természet Világa 1997. augusztusi számában. A Totally tessellated ("Teljesen bemozaikozva") címû lapon megtanulhatjuk a csempézés mûvészetét, és nagyszerû régi mozaikokat, szellemes új csempézéseket nézegethetünk.

Hidak. A hídépítés mûvészetét és tudományát bemutató gyûjtemény, a Bridge  Building – Art  and  Science nyitólapján a Ponte Vecchio és az Evesham Bridge köszönti a látogatót, aki például megtudhatja, hogy milyen típusú hidak léteznek és mikor melyiket célszerû megépíteni, számos hidat vehet szemügyre, és a "zenei ívek" lapján Bartók és Kodály szobrára bukkan. A gyûjteményt rendszeresen frissítik, és a tájékozódás megkönnyítésére külön listán tüntetik fel az újdonságokat.

2001. október

Hírek
Tallózás a Hálón – archívum
http://www.chemonet.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/