Tallózás a Hálón

A történelmi dokumentumok digitalizása és "internetesítése" sokak számára elérhetõvé teszi a ritka kincsként számon tartott írásokat is. A Cuneinform Digital Library Initiative munkatársai a múzeumokban és magángyûjteményekben õrzött, õsi mezopotámiai ékírásos szövegek és fordítások virtuális közzétételén dolgoznak. Lapjaikon a laikusok is élvezettel nézegethetik a kõbe vésett írásokat. Ugyancsak elérhetõk a Hálón azok a "kézírásos" jegyzetek, amelyek Galilei mozgásról alkotott gondolatait rögzítik. A jegyzeteket nyomtatott olasz szöveg, angol és olasz nyelvû kiegészítések kísérik. A massachusettsi Tufts Egyetem Perseus digitális könyvtárában fõként ókori és angol reneszánsz szövegeket találunk. A szerkesztõk – a hypertext adta lehetõségekkel élve – rendkívül bõséges magyarázattal, szószedettel látják el az írásokat. Ha idõnk engedi, akár görög és latin szövegeket is böngészhetünk a minden egyes szónál szónál elõhívható, remek "szótanulmányozó" ablak (word study tool) segítségével.
 

A mûszaki-tudományos múzeumok látogatása a Hálón is élvezetes. Érdemes például benézni a müncheni Deutsches Museumba vagy bonni részlegébe, ahol az 1945 óta összegyûjtött emlékeket õrzik. A müncheni múzeum mintegy negyven állandó kiállítással büszkélkedik. A valóságban 20 kilométernyi utat kellene megtenni, hogy mindegyiket végigjárjuk. A legérdekesebbnek ítélt tárgyakra ezért külön lap hívja fel a figyelmet. A londoni Science Museum lapjain állandó és idõszakos kiállításokba pillanthatunk be.
A Hálón könnyen leküzdhetjük a távolságokat – egy kattintással ellátogathatunk például a világ egyik legjobb ismeretterjesztõ központjának tartott Singapore Science Centre-be: megnézhetjük, hogy milyen a csillagos ég Szingapúr fölött, vagy milyen egy háromnapos csirkeembrió a tojásban.
 

A neves ismeretterjesztõ folyóirat, a Scientific American – a régészettõl a fizikáig – tíz tudományágban választotta ki az év öt legjobb tudományos ismeretterjesztõ összeállítását az interneten. Kémiából a következõk nyerték el a szerkesztõség "Sci/Tech Web Award" elnevezésû díját. A Los Alamos Nemzeti Laboratórium periódusos rendszere az elemek tulajdonságait, történetét, elõfordulását, felhasználását, izotópjait is tartalmazza. Az egész rendszer letölthetõ .pdf formátumban. Ugyancsak a periódusos rendszer inspirálta az elemek díjnyertes képregényét, amelyet valószínûleg a képregények kedvelõi értékelnek igazán. A hónap molekulája 1996 óta mutatja be a paprikától a mesterséges édesítõszerekig számos anyag legfontosabb vegyületeit. A közönséges molekulák lapjain jól ismert vegyületek – például ásványok, mérgek, gyógyszerek, aminosavak – háromdimenziós modelljeit nézegethetjük, forgathatjuk. A polimerek makrogalériájában megtudhatjuk, hogy mibõl készülnek az optikai szálak, milyen polimerek vannak a tengerben, mibõl állnak a festékek és a polimer kompozitok, milyen polimereket használnak a filmgyártásban.
 

2001. július

 

Hírek http://www.chemonet.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/