Tallózás a Hálón

Szkeptikusok. "Egy évtizeddel ezelõtt, ha társaságban felmerült valamilyen áltudományos téma, a résztvevõk – tudva, hogy tudományos végzettségem van – rámnéztek és rövid, kissé gúnyos kommentárom után általában a témát dobták. Hat-nyolc évvel ezelõtt azonban gyors egymásutánban sikerült néhány kiütéses vereséget elszenvednem " – írja Hraskó Gábor, az X-Aknák címû szkepitkus összeállítás szerzõje. A "tényeket tisztelõ" olvasó az X-Aknák és a patinás Skeptical Inquirer – "a tudomány és értelem folyóirata" –  mellett például a Skeptic Magazine cikkeit is böngészheti a Hálón. Megtudhatja többek között, hogyan állítson össze "szkeptikus kurzust" egyetemi hallgatók számára, betekintést kaphat a médiumok "mûködésébe", olvashat a szellemek, a boszorkányok és a tudomány kapcsolatáról. A fiatalabb korosztálynak szóló Jr Skeptic összes cikke hamarosan elérhetõ lesz on-line. Már most is olvasható a piramisoknak szentelt szám, ahol szó esik a piramisok misztériumáról, a régi és új alternatív elméletekrõl, amelyek szívesen tulajdonítják a piramisokat fejlett intelligenciák mûvének. Ennek "bizonyítéka" például, hogy ha a nagy piramis alapjának kerületét elosztjuk a magasságának kétszeresével, p-t (3,14-et) kapunk...

Tréning. Akik valamilyen divatos vetélkedõre edzenek, vagy egyszerûen csak szeretik a rövid kérdésekre adható rövid válaszokat, naponta felkereshetik a Scientific American most induló "Daily Trivia" rovatát. Olyan kérdésekkel ellenõrizhetik tudásukat, hogy melyik a legkisebb és a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, hol élnek a Földön a legkisebb gyíkok és mit jelent az "algebra" szó. Ha már a folyóiratot böngésszük, érdemes bepillantani az "Ask the Experts" rovatba is: megtudhatjuk a szakemberektõl, hogyan mûködnek a számítógép-vírusok és miért korog a gyomrunk.

Virtuális útlevél. A Passport to Knowledge multimédiás kalandozásra invitálja az "utazókat" (tanárokat és diákokat) az esõerdõbe, az Antarktiszra, a Naprendszerbe és az idõjárás "világába". A sok látnivalót kínáló Web-oldalakon olyan tájakat fedezhetünk fel, amilyenek aligha szerepelnek az utazási irodák színes kiadványaiban.

Tárgyak. A londoni Science Museumban április 30-ig tart nyitva a tizenhét Alfa Romeót felsorakoztató kiállítás. Az autócsodákat bemutató képeket természetesen útlevél nélkül is megnézhetjük. S ha már "ott" járunk, nem kell a földhöz tapadnunk: bepillanthatunk a repülés történetébe – a Montgolfier-léghajótól a Boeing 747-ig.

Egyszerûbb tárgyról, az üvegrõl és a kanadai üveggyártás történetérõl olvashatunk bevezetést a Civilisations.ca lapjain. Az üveget gyakran kiszorító mûanyag egyik legnagyobb múzeumába Alfa Romeón is érkezhetnénk. A Torino közelében található múzeum "virtuális szárnya", a Sandretto Plastics Museum, az 1870-es évektõl mutatja be a tárgyakat élvezetes képekkel, történeti áttekintéssel és rövid magyarázatokkal. Az internetezõk a múzeum raktárába is bejuthatnak, ahol például lámpákat, asztali és úti tolltartókat, telefonokat, játékokat, konyhai edényeket találnak. A "mûcsarnokban" természetesen mûanyagból készített mûtárgyak várják a nézõket.

Emberek. Robert Hooke-ról, akit talán elsõsorban a róla elnevezett törvényrõl ismerünk, nem maradt fent arckép. Munkásságáról is keveset tudunk, pedig a XVII. század egyik legragyogóbb kísérletezõje volt. Foglalkozott – többek között – fizikával, kémiával (õ készített Robert Boyle-nak szivattyút a gázok vizsgálatához), csillagászattal, biológiával (tõle származik a sejt – cell – elnevezés), geológiával és építészettel; az 1666-os londoni tûzvész számos mûvét elpusztította. Micrographiájában azokat a képekkel illusztrált megfigyeléseit írta le, amelyekhez az általa tervezett mikroszkópot használta. Ahogyan akkoriban nevezték, virtuoso volt – olyan tudós, aki a tudomány minden terén fontos felfedezéseket tehetett. Érdemes megnézni a Berkely-ben készített Hooke-lapot és a Robert Hooke-honlapot.
 
 

Két híres kép a Micrographiából: bolha és parafa lapocska

Faraday-rõl, a XIX. század nagy tudósáról jóval többet tudunk, mint Hooke-ról. A Woodrow Wilson Leadership Program in Chemistry egyik lapján két olyan Faraday-interjú html-változatát is olvashatjuk azonban, amely korábban nem jelent meg. Mindkét beszélegtés akkor készülhetett, amikor Faraday a Királyi Intézet igazgatója volt.

2002. február

Hírek
Tallózás a Hálón – archívum
http://www.chemonet.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/