Tallózás a Hálón

A molekulák zenéje. Kíváncsi az alkörmösbõl, a petrezselyembõl vagy a mustárból kivont fehérje zenéjére? Dr. Linda Long zenedarabjai a fehérjék aminosavszekvenciájára, szekunder és tercier szerkezetére épülnek. A Molecular Music CD-n is kapható. A szerzõ mûveit – (gyógy)növényekrõl lévén szó – terápiás célra ajánlja. A DNS-szekvenciák zenéje mögött az elõbbinél nagyobb matematikai apparátus áll. A "biológiai-matematikai" dallamok alapján az egér és az emberi eredetû tripszin vagy a bakteriális és a humán rodopszin zenéjét is összehasonlíthatjuk. A MusiNum – a számok zenéje – nevet viseli az a díjmentesen letölthetõ program, amely számokból generál fraktális zenét. Az "önhasonlóság" már hallható...

Álló és mozgókép. A számos molekulagaléria egyike a finnországi Chemist's Art Gallery, amely többek között bemutatja, hogyan diffundálnak be a kis molekulák a polimerekbe, milyen az ellenionok eloszlása a DNS körül, hogyan terjednek szét a lánc alakú molekulákból álló kis cseppek a felületen. A kezdõlapról nagyszerû mutatógyûjtemény vezeti el a nézõt más kiállításokra. Évek óta gyûjti portréit, híres felvételeit a ChemTeam Photo Gallery. Bizonyára kevesen látták eddig Maud Leonora Menten, Anders Celsius vagy Emil Clapeyron arcképét. Az Images of Physicists természetesen fizikusok fotóit mutatja be, Ensteint például legalább tizenhárom felvételen. Az Edgar Fahs Smith Memorial Collection lapjain tudósokat, laboratóriumokat, berendezéseket nézegethetünk. Ha angol tudósokról keresünk képet, mindenképpen érdemes a National Portrait Gallery remek online gyûjteményére kattintani. A "sitter A to Z" és az "artist A to Z" adatbázisban böngészve hamarosan elfelejtjük, miért is jöttünk ide, és egy török szultánnál, egy orosz cárnál vagy Viktória királynõ harmadik gyermekénél kötünk ki.

Híres görbék. Ugyancsak a múltba vezet vissza a The MacTutor History of Mathematics archive. Ennek egyik legérdekesebb gyûjteménye nevezetes görbéket mutat be. Megnézhetjük például Archimédesz és Fermat spirálját, a Newton nevéhez fûzõdõ szerpentint vagy Dürer kagyló-görbéit. Természetesen nemcsak a grafikon és az egyenlet szerepel a lapokon, hanem a görbéhez fûzõdõ matematikatörténet is. Ha indõnk engedi, "játszhatunk" a görbékkel.

Találmányok. A Gallery of Obscure Patents és a The Internet Invention Store igazi csemegékkel szolgál. A "fagyasztóhenger" feltalálója szerint az egyetlen olyan termosz, amely tíz órán hidegen tartja az italunkat. Nemrégiben olyan szerszámot is feltaláltak, amellyel kényelmesen eltávolíthatjuk a kaparós sorsjegyrõl a bevonatot. A kinyitható tálca, a "Le Tray" feltalálói még támogatókat keresnek. A tálca remekül rögzíthetõ az ágyon vagy a nyugágyon. Bizonyára sokan érdeklõdnek majd a lumineszcens kártya iránt, amely más-más képet mutat megvilágítva és sötétben. Az "igazi" találmányok kedvelõi talán szívesen bogarásznak az öreg rádiók vagy a néhány évtizedes múltra vissztekintõ kvarcórák között.
 

2001. május

Hírek http://www.chemonet.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/