Tallózás a Hálón
Mikromúzeum. A Molecular Expressions az egyik legnagyobb olyan gyûjtemény a Hálón, amely optikai mikroszkóppal készített színes fényképeket mutat be. Jó múzeumhoz méltóan nem elégszik meg a képekkel: bevezet bennünket a sejt- és vírusszerkezet tudnivalóiba, közremûködésünkkel bemutatja a pásztázó elektronmikroszkóp használatát: kísérletezhetünk például az élesség, a fényerõ, a nagyítás beállításával. A gyógyszerek, vitaminok, aminosavak és rovarirtók felvételeit ugyancsak magyarázatok kísérik. A türelmes és szórakozni vágyó látogató megszemlélheti a szilícium állatkert bestiáit, "belekóstolhat" egy sörbe vagy akár egy koktélba, megnézheti a mikroszkóp-kiállítást és elmerülhet egy tó életének tanulmányozásában.

A "periódusos csavar" (Periodic Spiral) természetesen a periódusos rendszer egy újabb ábrázolása. Az elrendezés hatszögekbõl áll, középen a "hidrogénatom". A rokon elemek csoportjai a középpontból indulnak ki sugárirányban, a periódusok spirálisan haladnak. Ez az elrendezés – a Mengyelejev-féle eredeti változattól eltérõen – a lantanoidákat és az aktinoidákat is magába foglalja. A rendszer igen szórakoztató – az egér egyetlen kattintásával elõttünk állnak például a földkéreg, a tengervíz vagy a levegõ elemei. Ugyanígy szerezhetünk tudomást a különbözõ korokban felfedezett elemekrõl. Egy-egy elem hatszögére mutatva az elemekre vonatkozó információkat tekinthetjük át. A Periodic Spiral nézegetéséhez le kell töltenünk a díjmentes Shockwave csomagot – megéri!

A vegyészek családfája (Chemical Genealogy Database) a szellemi rokonságot térképezi fel rendszerint sok nemzedékre visszavezetve. Megtudjuk, ki kinek a tanítványa volt, ki kire hatott. A kezdõlapok után .pdf fájlokon böngészhetjük a "családfát", de mindenkinek külön "kartotékja" is van, amely a fontos dátumokon kívül a nevezetes eredményeket tartja számon.

Karikatúrák. Aki a családfakutatásban kifáradt, felfrissítheti magát néhány híres vegyész karikatúrájával – Arrheniustól Lavoisier-n át Priestley-ig.

Folttisztítás. Gyakran szomorkodunk azon, hogy a középiskolában nem  "használható" kémiát tanítanak. A Stain Removal Guideremek tanácsokkal látja el a rászorulót – ha éppen a Hálóhoz fordul nagy bajában. A golyóstolltintát például alkoholos hajlakkal célszerû megtámadni – hiszen az alkohol kiváló oldószer. Persze elõzõleg próbát is kell végezni a ruha egy láthatatlan szögletében, és a folt alá törölközõt kell tenni, hogy a fölösleget leitassuk. Ha a foltot kivettük, már csak a ruhát kell kimosni. A rágógumit és a gyertyaviaszt ugyanúgy távolítjuk el a ruhából. Elõször is a ruhát berakjuk a fagyasztóba (esetleg jégkockával dörzsölgetjük). A folytatás hagyományos: lekaparjuk a megkeményedett piszkot és a maradékot kivasaljuk az itatósok közé simított ruhából. Utána már csak a szokásos vegytisztítás van hátra...

Szakmai ártalom. Bár az utazási idény még messze van, talán érdemes észben tartani néhány londoni "helyet". A Lab a Soho kedvelt bárja; napközben inkább kávézó. Még London új polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy a Lab sokkal inkább életstílus, mint bár. (A Lab helyét térképpel is betájolhatjuk.) A Pharmacy a Notting Hill ismert bárja-étterme. Fehér falán nagy zöld gyógyszertári piktogram díszlik – a Királyi Gyógyszerészeti Társaság legnagyobb bánatára. A "kirakatban" orvosságos üvegek, gyógyszeres dobozok láthatók, és hetente akár tízen is felmennek a bárba, hogy beváltsák a receptjeiket... (Térkép.) Az N2O mediterrán stílusú kávézó/bár a Sohóban. Munka után sok fiatal keresi fel, s bár jó a hangulat, kéjgázt nem szolgálnak fel. (Térkép; a The Alchemist nyomán).

2001. március


Hírek http://www.chemonet.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/