Tallózás szabadalmak között

A cigarettafüst nemcsak káros, büdös is lehet. Az új cigerattapapír egy új kor kezdetét jelentheti: aki dohányosok társaságában tölti az idejét, ezentúl mósusz-, õszibarack-, kókusz- vagy akár curryillatot szívhat be.

Eddig még nem sikerült olyan cigarettapapírt készíteni, amely elfedi a cigarattafüst szagát, mert a papírhoz adott, illékony aromák még a dobozban átitatták a dohányt, és elrontották az ízét.

A Japan Tobacco munkatársai fedezték fel, hogy a különbözõ illatokat árasztó, gyûrûs molekulájú laktonokkal (amelyek hidroxi-karbonsavak belsõ észterei) megoldható a probléma. Ha a lakton vizes oldatához bázist adnak, a laktongyûrû felnyitható, és olyan stabil vegyület keletkezik, amely nem változtatja meg a dohány ízét. Amikor azonban a cigarettát meggyújtják, a gyûrû bezárul, újra lakton képzõdik, és megjelenik a jellegzetes illat. A feltalálók szerint különbözõ laktonok használhatók; a g-dekalakton illata az õszibarackéra, a szautaloné a curryére emlékeztet.
EPA (European patent application) 0910963 sz. szabadalom


A mûanyagok egyre gyakrabban helyettesítik az üveget. Az átlátszó mûanyag gyártása, öntése olcsóbb, mint az üvegé. De a mûanyag kevésbé állja a hõt és a nedvességet. A mûanyagokat különbözõ adalékokkal erõsítik, ám ezektõl a komponensektõl rendszerint elhomályosul.

A New York-i Eastman Kodak munkatársai most olyan üveg–mûanyag kompozitot állítottak elõ, amely alacsony hõmérsékleten formázható, de erõsebb, ellenállóbb, mint az üveg. A kompozit úgy készül, hogy üveg- és mûanyag gyöngyöket kevernek össze, majd addig emelik a keverék hõmérsékletét, amíg a mûanyag meg nem olvad. A folyékony mûanyagból és üveggyöngyökbõl álló massza ugyanúgy önthetõ, mint a mûanyag.
EPA (European patent application) 09110360 sz. szabadalom


Az utóbbi 60 év során a mûanyagiparban elterjedtek a formaldehidalapú térhálósító szerek. Az olcsó, hatékony térhálósító eljárást a nejlontól a melaminig számos anyag elõállítására használják.

A formaldehidek azonban károsítják a környezetet, ezért az iparnak új anyagok után kell néznie. Az eddigi próbálkozások sikertelenek voltak. Az amerikai National Starch and Chemical cégnél most olyan természetes keményítõkbõl (például burgonya- és rizskeményítõbõl) származó poliszacharadokat állítottak elõ, amelyek természetes és mesterséges polimereket is térhálósítanak, s a reakciók egyetlen mellékterméke a víz.

A kutatók azt remélik, hogy találmányuk fa-, bõr-, papír-, gyapotalapú anyagokhoz és szintetikus polimerekhez, például poliészterekhez és PVC-hez is felhasználható; bevonatok, ragasztók, tinták, festékek gyártásakor alkalmazható.
EPA (European patent application) 0911361 sz. szabadalom


Az élelmiszerek kalóriatartalmát csökkentõ, alacsony zsírtartalmú "zsírok" jó ötletnek tûnnek, de a gyakorlatban nem mindig válnak be: elronthatják az étel állagát vagy emésztési zavarokat okozhatnak.

Az Unilever holland és angol kutatói rájöttek, hogy egyes viaszészterek remekül használhatók a zsírok helyett a fagylaltokban, édességekben, salátaöntetekben és sajtokban.

A természetes viaszészterek, például a méhviasz vagy a jojobaolaj jó állagú, de egészségtelen, például változást idéz elõ a belek sejtjeiben. A most felfedezett viaszészterek nem váltanak ki kedvezõtlen hatásokat. Azokat az észtereket tartják a legjobbnak, amelyeket legalább 18 szénatomos karbonsavakból állítanak elõ. Ha többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavakból származó észtereket használnak, csökken az étel kalóriatartalma, és a szervezet még jótékony hatásokban is részesülhet...
EPA (European patent application) 0910955 sz. szabadalom

A Chemistry and Industry nyomán
1999. augusztus

Hírek http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/