Pauling jegyzõkönyvei

Linus Pauling születésének 101. évfordulóján, 2002. február 28-án már teljes terjedelmében láthatjuk a hálón a kétszeres Nobel-díjas tudós negyvenhat kötetnyi laboratóriumi jegyzõkönyvét. A digitalizált gyûjtemény gazdája az Oregoni Állami Egyetem könyvtára: http://osulibrary.orst.edu/specialcollections/rnb/index.html.

A jegyzetek 1922 és 1994 között születtek. A 7500 oldal Pauling sok számítását, kísérleti adatát, következtetését, elképzelését, kutatási tervét tartalmazza. Az Encylopaedia Britannica szócikkének szerzõje szerint "Pauling tudományos sikerét annak köszönhette, hogy gyorsan átlátta az új problémákat, felismerte a jelenségek közötti kapcsolatokat, és bátran hangoztatta a hagyományostól eltérõ nézeteit. Bár nem minden elképzelése volt helyes, felvetései mindig vitákat és kutatásokat indítottak el."

Az évforduló alkalmából az amerikai orvosi könyvtár is közzétesz "Profiles in Science" címû sorozatában 200 olyan digitalizált levelet, kéziratot és fényképet, amely Pauling orvosbiológiai munkájához fûzõdik: http://profiles.nlm.nih.gov/.
 
 
 

2002. február

Hírek http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/