Bélbe töltött, hőkezelt termékek gyártásának minőségi
és élelmiszer-biztonsági elemzése
 
 
 
 
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
| 1.
Üzemirányítás
 
  | 
magas teremhőmérséklet | mikrobák szaporodása | mérés, rendszeres ellenőrzés (Check-lista) | 
| gyártási és személyi higiénia megsértése | anyag, termék szennyeződése, szennyezettség terjedése | ||
| személyes tárgyak az üzemben | idegen tárgy bekerülése a termékbe | ||
| 2.
Húsipari nyersanyagok átvétele
 
  | 
maradványanyagok jelenléte | egészségre ártalmas anyag jelenléte a termékben | higiéniai és minőségi követelmények rögzítése,átvételi ellenőrzés | 
| nem megfelelő mikrobiológiai állapot | nagy kezdeti csíraszám, termékhiba | ||
| magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | ||
| nem megfelelő hőmérséklet | termékhiba | ||
| nem megfelelő kivágás, osztályozás | termékhiba | ||
| 3.
Húsipari anyagok tárolása
 
  | 
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | mérés, ellenőrzés | 
| nagy páratartalom | mikrobák szaporodása | ||
| nem megfelelő hőmérséklet | termékhiba | ||
| nem megfelelő fizikai körülmény | anyagok szennyeződése | ||
| hosszú tárolási idő | mikrobák szaporodása, minőségromlás | betárolási idő jelölése, sorosság betartása | |
| 4.
Nem húsipari összetevők tárolása
 
  | 
egészségre káros anyag jelenléte | a termék szennyezése | Minőségi követelmények megállapítása, rögzítése szerződésben, átvételi ellenőrzés | 
| nem megfelelő mikrobiológiai állapot | a termék szennyezése | ||
| nem megfelelő jellemzők (kémiai, fizikai, technológiai) | mikrobák szaporodása, termékhiba | ||
| 5.
Nem húsipari összetevők tárolása
 
  | 
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | Tárolási körülmények ellenőrzése | 
| nem megfelelő hőmérséklet | termékhiba | ||
| nem megfelelő páratartalom | mikrobák szaporodása, termékhiba | ||
| nem megfelelő fizikai körülmény | a termék szennyezése, termékhiba | ||
| 6.
Segédanyagok átvétele
 
  | 
nem engedélyezett anyag | a termék szennyezése | Higiéniai és minőségi követelmények megállapítása, rögzítése szerződésben , átvételi ellenőrzés | 
| nem megfelelő mikrobiológiai állapot | a termék szennyezése | ||
| nem megfelelő típus, méret, minőség | termékhiba | ||
| 7. Segédanyagok tárolása | nem megfelelő hőmérséklet páratartalom, fizikai körülmény | termékhiba | Tárolási körülmények ellenőrzése | 
| 8. Húsipari anyagok előkészítése (előaprítás, előfőzés stb. ) | nem megfelelő késélesség, vágószerkezet | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés, vágószerkezet ellenőrzése hőmérséklet mérése, stb. | 
| nem megfelelő főzési idő, hőmérséklet stb. | mikrobák túlélése, termékhiba | ||
| 9. Nem húsipari összetevők előkészítése | pl. csomós fűszer stb. | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés | 
| 10.
Összetevők ki- ill. összemérése
 
  | 
nem megfelelő anyag kimérése | egészségre káros termék, termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés | 
| hibás illetve nem pontos mérés | egészségre káros termék, termékhiba | Mérlegek hitelesítése, ellenőrzés, adattároló mérleg alkalmazása | |
| 11.
Kutterezés
 
  | 
nem megfelelő késélesség | termékhiba | Késcsere szabályozása | 
| nem megfelelő adagolási sorrend, sebesség, idő stb. | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés | |
| magas ill. nem megfelelő hőmérséklet | mikrobák szaporodása, termékhiba | Hőmérséklet mérése, hőmérő kalibrálása, önellenőrzés | |
| 12.
Keverés
 
  | 
nem megfelelő adagolási sorrend, keverési idő | termékhiba | Műveleti előírás önellenőrzés | 
| magas ill. nem megfelelő hőmérséklet | Hőmérséklet mérése, hőmérő kalibrálása, önellenőrzés | ||
| 13. Töltés előtti várakozás | túl hosszú idő | mikrobák szaporodása | Termelés szervezése, sorosság betartása | 
| nem megfelelő körülmény | az anyag szennyeződése | Körülmények betartása | |
| 14. Bélelőkészítés | nem megfelelő technológiai paraméterek | termékhiba | Műveleti előírás önellenőrzés | 
| 15.
Bélbe töltés
 
  | 
nem megfelelő bél- és klipsztítus | termékhiba | Megfelelő típus kiválasztása | 
| nem megfelelő zárás | utófertőzés, termékhiba | Zárás ellenőrzése | |
| nem megfelelő feszesség | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés | |
| 16. Botra szedés, keretre rakás | nem megfelelő felrakás | termékhiba | Műveleti előírás
 önellenőrzés  | 
| termékfelület szennyezése | termékhiba | ||
| 17.
Pihentetés
 
  | 
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | Körülmények biztosítása | 
| alacsony hőmérséklet | termékhiba | ||
| túl hosszú időtartam | mikrobák szaporodása | Termelés szervezése, sorosság betartása | |
| túl rövid időtartam | termékhiba | ||
| 18. Füstölés | nem megfelelő paraméterek | termékhiba | Műveleti előírás, ellenőrzés, paraméterek szabályozása | 
| 19.
Hőkezelés (főzés)
 
  | 
alacsony végső maghőmérséklet és/vagy rövid időtartam | mikrobák túlélése | Paraméterek helyes megállapítása, mikroprocesszoros vezérlés, számítógépes adatrögzítés, ellenőrzés | 
| magas végső maghőmérséklet és/vagy rövid időtartam | termékhiba | ||
| 20. Visszahűtés | magas végső maghőmérséklet | mikrobák szaporodása | Műveleti előírás, ellenőrzés, programvezérlés | 
| nem megfelelő paraméterek | termékhiba | ||
| 21. Hűtőtárolás
 
  | 
magas hőmérséklet és/vagy hosszú tárolási idő | mikrobák szaporodása | Hőmérséklet és körülmények ellenőrzése, jelölés, sorosság betartása | 
| nagy páratartalom | minőségromlás | ||
| nem megfelelő körülmény | minőségromlás | ||
| 22.
Jelölés
 
  | 
helytelen dátum | minőségromlás, mikrobák elszaporodása | Dátumozási előírás betartása | 
| nem megfelelő tartalmú címke | egyedi esetekben megbetegedés | Helyes termékcímkék tervezése | |
| 23. Kimérés, szállítási csomagolás | meleg termék ládázása | mikrobák elszaporodása, minőségromlás | Műveleti előírás, önellenőrzés | 
| termékek gondatlan kezelése, ládázása | minőségromlás | ||
| 24. Szállítás | nem megfelelő tisztaságú, hőmérsékletű jármű | a termék szennyezése, mikrobák szaporodása | Műveleti előírás, ellenőrzés | 
| nem megfelelő betárolás | minőségromlás | 
| Vissza a tartalomjegyzékhez |