KEDVENC HOBBYM FÕSZEREPLÕI
                        Nem minden környezetvédõ horgász, de minden horgász környezetvédõ!
A többféle horgászágazat közül legjobban a legyezést szeretem.
 
Sebes pisztráng:                                              Szivárványos pisztráng:


 

    Mindkettõ a pisztrángfélék családjába tartozik. Aszivárványos pisztrángot a múlt század végén telepítették be Észak-Amerikából.
    Testük oldalról lapított. Ha össszehasonlítjuk õket, a következõ eltérések mutatkoznak: a sebes pisztráng feje nagyobb, fogazata erõsebb , mint a szivárványosé; a sebes pisztráng testén fekete és piros pöttyek találhatók, színe barnás, a szivárványos pisztráng testét fekete pöttyök borítják, színe szürkéskék,rózsaszínes.
    Mindkettõ ragadozó hal, rovarokkal, kis testû halakkal táplálkozik, az oxigén dús hegyi patakok lakója. A sebes pisztráng nagyobbra, de lassaban nõ rokonánál.
    A sebes novembertõl februárig ívik, a szivárványos januártól márciusig.
    Fajlagos tilalmi idejük október 15-tõl április 30-ig tart.
    Kifogható legkisebb méretük 22 cm. Országos horgászrekord: 6,14 kg.
    Fogásához legyezõfelszerelést, vagy könnyû pergetõ készséget használunk.

 Ponty:

 
    A legnépszerûbb magyar horgászhal.Alapvetõen három fajtája él vizeinkben: az õshonos nyurga- és tõponty, valamint a kitenyésztett nemes ponty. A nemes ponty(képünkön)kerek magas hátú, több változata ismert: a pikkelyes, a hátán egy pikkelysoros("tükrös") és a pikkely nélküli(bõrponty).
    Szájszegletükbõl felülrõl két hosszabb, alul két rövidebb bajuszszál lóg ki. Színük aranysárgástól a feketés sötétzöldig változhat, hasuk sárga, úszóik szürkék, sárgás és vöröses árnyalatokkal.
    A ponty az egészen gyors kis patakok kivételével, hazánkban szinte mindenütt fellelhetõ, folyókban fõleg a csendesebb szakaszokon. Szívesen tartózkodik vízinövényzettel benõtt tavakban. Fenéklakó hal, csapatosan jár. Gyorsan és nagyra nõ, országos horgászrekordja 32,23 kg.
    Május-júniusban ívik, tilalmi ideje: május 2.-június 15. Méretkorlátozás: 30 cm
    Horgászata: úszos, vagy fenekezõ szerelékkel, kukorica, giliszta, kenyérkocka, pufi stb. csalival.