Új felhasználók regisztrációja

A Számítógép Hálózati Központ a napi 24 órában üzemeltetett szerverein felhasználói azonosítót és diszkhelyet biztosít a jogosult igénylők számára (account). Az egyes kiszolgálók a kutatóközpontok számára:

MTA Wigner FK lxserv.wigner.mta.hu
Vendég lxserv.kfki.hu

Jogosult igénylő lehet a csillebérci telephely akadémiai kutatóintézeteinek bármely munkatársa. Az igénylőnek be kel tartani az MTA Wigner FK Informatikai Biztonsági Szabályzatát, az NIIF Program Felhasználói Szabályzatát (AUP), és tiszteletben kell tartnai a Magyar Netikett honlap ajánlásait. A felhasználó jogosultsága a munkahelyről való kilépés esetén megszűnik.

Felhasználói azonosítót az igénylő közvetlen felettese vagy kutatóközpontja számítástechnikai felelőse által az SzHK adminisztrátori email címére küldött levélben lehet igényelni:

MTA Wigner FK admin@wigner.mta.hu
Vendég admin@kfki.hu

Az emailben meg kell adni:

  • a munkatárs nevét
  • munkahelyét
  • épület és szobaszámot, valamint a telefonszámát
  • a kért felhasználói azonosítóját
  • csak levelezésre kívánja-e használni az accountot

A felhasználói azonosítónak (username) egyedinek kell lenni, és hossza maximum 8 karakter lehet. Általában a vezetéknév használatos, amelytől az ütközések elkerülése érdekében el lehet térni.

A jelszót az SzHK munkatársai az új felhasználóval telefonon keresztül beszélik meg és állítják be. Jelszót emailben nem küldünk el és emailben kapott jelszót nem állítunk be.

A jelszónak legalább 8 karakter hosszúnak kell lenni. A rendszer jelszóként nem fogad el értelmes magyar vagy angol szót és nem tartalmazhatja sem az azonosítóját, sem a felhasználó rendes nevét. A karaktersorozatnak legalább három eltérő karakter osztályból kell állni: kis és nagybetű, szám vagy egyéb jel kombinációi. Egy jelszó 365 napig érvényes. A 355. naptól kezdve a rendszer 10 napon keresztül a jelszó lejáratára figyelmeztető e-mailt küld a felhasználónak.

A jelszót a felhasználó a megfelelő szerverre bejelentkezve a 'passwd' parancs kiadásával saját maga bármikor megváltoztathatja.

Az SzHK munkatársaitól a 392-2222/1342 telefonszámon kérhető új jelszó.

A jelszót illetéktelen személynek továbbadni tilos! A jelszó továbbadása az account megszüntetését vonhatja maga után. Jelszótovábbadásból származó betörés esetén a jelszót továbbadó felhasználót fegyelmi eljárás terhelheti.

Mire használhatja a teljes körű fiókját?

A következő programok/szolgáltatások használhatóak az intézeti szervereken:

Szolgáltatás Parancs/program
levelezés pine, mutt, mailx
fájlkezelő mc
fájlszerkesztő mcedit, vi, nano, joe, emacs, xemacs
karakteres webböngésző links, elinks
helyesí­rás-ellenőrző ispell
dokumentum-előkészítő rendszer tex, latex

A felhasználó a regisztráció alkalmával 2 GB diszkterületet kap a "home" könyvtára számára. A rendelkezésére álló szabad és használt diszkterület nagyságát a 'quota' paraccsal kérdezheti le.

Ezen felül csoportmunkára is tudja használni fiókját. További információ: http://www.kfki.hu/szhk/csoport-account-hasznalata

Amennyiben a fentiekre nincs szüksége, érdemes lehet megfontolnia a csak levelezésre használatos fiók (mail only) használatát. Ebben az esetben jelszava nem jár le évente, mint a normál fiók esetén, de a fenti szolgáltatásokhoz sem fér hozzá.

Az account megszüntetésére vonatkozó kérést az adminisztrátori email címre küldött levélben kérjük a felhasználótól.