15. fejezet - Aminosavak és fehérjék
Aminosavak
- a természetes aminosavak L sztereokémiájúak
és alfa-NH2-t tartalmaznak:
  
- szerkezetük az R csoportban különbözik
20 természetes aminosavat ismerünk
10 (esszenciális) aminosavat a táplálékkal
veszünk magunkhoz
(a többit képesek vagyunk szintetizálni)  
Az oldallánc
- igen sokféle funkciós csoport és tulajdonság
 
- a glicinnek nincs oldallánca
 
- egyszerû alkil (apoláris) oldallánc
 
|   | 
  | 
R= | 
| Ala | 
alanin | 
CH3 | 
| Val | 
valin | 
  | 
| Leu | 
leucin | 
  | 
| Ile | 
izoleucin | 
  | 
 
- Gyûrûs oldallánc (szekunder amin)
 
| Pro | 
prolin | 
  | 
| Phe | 
fenil-alanin | 
  | 
| Tyr | 
tirozin | 
  | 
| Trp | 
triptofán | 
  | 
 
| Ser | 
szerin | 
HO–CH2– | 
| Thr | 
treonin | 
  | 
(vegyük észre, hogy a tirozin egyben fenol is)
 
 
| Cys | 
cisztein | 
HS–CH2– | 
| Met | 
metionin | 
CH3–S–CH2–CH2– | 
 
| Asp | 
aszparaginsav | 
HOOC–CH2– | 
| Glu | 
glutaminsav | 
HOOC–CH2–CH2– | 
 
- amid oldallánc (a fenti savakból)
 
 
| Asn | 
aszparagin | 
H2NOC–CH2– | 
| Gln | 
glutamin | 
H2NOC–CH2–CH2– | 
 
| Lys | 
lizin | 
H2N–(CH2)4– | 
| Arg | 
arginin | 
  | 
| His | 
hisztidin | 
  | 
Aminosavak 3D modelljei
Az aminosavak sav-bázis tulajdonságai
- a bázikus amino- és a savas karboxilcsoport vizes oldatban
a biológiai pH körül ionizált formában van
 
- az alfa-amino-csoport pKa-ja kb. 9-10 
 
- a karboxilcsoport pK-ja kb. 2-3
 
- pH ~ 2 alatt fõként kation (ammóniumion) forma
 
- pH ~ 2 - 10 között többnyire kettõs ionos forma
(ammónium kation és karboxil anion) 
 
- pH ~ 10 fölött többnyire anionos forma (karboxilát
anion) 
 
- az ionizálható oldallánccal rendelkezõ
aminosavak komplikáltabban viselkednek
 
Az izoelektromos pont 
- az a pH, ahol a molekula fõként semleges formában
van
(és egyenlõ kis mennyiségben jelen van a kationos
és anionos forma is)  
- a legtöbb aminosav izoelektromos pontja pKa értékeik
között van 
 
- az ionizálható oldalláncú aminosavak izoelektromos
pontja magasabb pH-jú (bázikus oldallánc) vagy alacsonyabb
pH-jú (savas oldallánc) 
 
Elektroforézis 
- az aminosavak elválaszthatók oldatban, töltésük
alapján egy adott pH-n 
pl. pH 7-nél az alanin közel semleges, az arginin többnyire
+, a glutaminsav többnyire -  
- töltésüktõl függõen a molekulák
vagy a negatív, vagy a pozitív elektróda felé
vándorolnak (nedves gélen vagy papíron keresztül)
 
Peptidek - amidkötéssel összekapcsolt aminosavak
- az elnevezés az N-terminális (szabad amin) felõl
a C-terminális (szabad karboxil) felé
 
- az aminosavak -in végzõdését az utolsó
kivételével -ilre cseréljük
pl. a treonil-valin dipeptid  
Thr-Val (treonil-valin)
- a valin-treonin más dipeptid lenne
 
Polipeptidek 
- a peptideket 3-betûs (néha 1-betûs) kóddal
jelölik
 
- a polipeptidek variációja óriási, a 20
aminosavat használva
20 aminosav
400 dipeptid
8,000 tripeptid
160,000 tetrapeptid építhetõ 
- egy tipikus fehárje 100 vagy több aminosavból áll,
így a variációk száma hatalmas
 
- a peptidek rendelkeznek az életfolyamatokhoz szükséges
összes tulajdonsággal
 
Aminosav maradék
- az aminosav maradék egy vízmolekulával kevesebb
az aminosavnál
 

Diszulfid kapcsolódás
- a cisztein szívesen kapcsolódik S-S kötéssel
egy másik ciszteinnel
 
- a diszulfid hidak összekapcsolhatnak olyan peptidláncokat
is, melyek távol vannak a peptid szekvenciában
 
Aminosav analízis
- primer szerkezet - az aminosavak sorrendje a peptidláncban
 
- a teljes hidrolízis (huzamosabb hevítés vizes
sósavban) felhasítja az amidkötéseket és
felszabadítja az összes aminosavat
 
- az aminosavak egyenként elválaszthatók elektroforézissel
vagy kromatográfiával, és ninhidriddel detektálhatók
(lila foltot ad az alfa-aminosavakkal)
 
- a teljes hidrolízis, elválasztás és a ninhidrines
analízis megadja az aminosavak peptidbeli számát és
relatív mennyiségét
 
Peptidek részleges hidrolízise
- idõnként részleges hidrolízist is alkalmaznak,
így kisebb peptideket izolálnak, melyeket könnyebb teljesen
analizálni
 
- a kisebb peptid darabokból néha hasznos kapcsolódási
információ határozható meg
 
- a kimotripszin és tripszin (emésztõ-) enzimeket
gyakran használják erre a célra, mert szelektíven
hasítják a peptideket
 
- a kimotripszin csak az aromás aminosavak (Phe, Tyr, Trp) karboxil
felét hasítja
 
- a triszin csak az erõsen bázikus aminosavak (Lys and
Arg) karboxil felét hasítja
 
Peptid-szekvenálás
- a peptid teljes szekvenálása sorban kb. 20 aminosavon
keresztül lehetséges
 
- Edman-lebontással szelektíven eltávolítható
és analizálható az N-terminális aminosav
(a szelektív reagens fenil-izotiocianát, és a lehasított
termék fenil-tiohidantoin) 
Peptidszintézis
- a teljes peptidszintézissel elõször Emil Fischer
próbálkozott
 
- az eljárás manapság kb. 100 aminosavig automatizálható
 
- a védõcsoportok nélkülözhetetlenek a
kapcsolási reakció vezetéséhez
 
- az AS1 N-felének védelme
(pl. BOC-amidként - késõbb könnyen eltávolítható)
 
- az AS1 C-felének aktiválása
(pl. DCC-vel - enyhébb, mint az SOCl2)  
- az aktív AS1-et kapcsoljuk AS2 -höz
dipeptid keletkezik (AS2-AS1) 
(az N-terminális még védett)  
- aktiváljuk a dipeptid szabad karboxilcsoportját, majd
kapcsoljuk AS3-hoz
tripeptid keletkezik (AS1-AS2-AS3)  
- megismételjük a polipeptid összes aminosavjával
 
- végül eltávolítjuk a védõcsoportot
az N-terminálisról
 

Fehérjék - természetes polipeptidek
- a fehérjék osztályozása történhet
szerkezetük, funkciójuk vagy eredetük szerint
 
- minden fehérje polipeptid (néha több láncból),
de kapcsolódhat más típusú molekulákhoz
is
 
A konjugált fehérjék más molekulákhoz
kapcsolódnak
- a glikoproteinek - cukrokkal
 
- a lipoproteinek - lipidekkel (apoláris zsírokkal és
olajokkal) 
 
- a nukleoproteinek - nukleinsavakkal 
 
- a hem fehérjék - porfirin molekulával
 
- a metalloproteinek - fémionokkal (gyakran a hem csoporton belül)
 
A fehérjék alakja
- fibrilláris fehérjék - egymás mellett alló
polipeptid láncok
általában vízben oldhatatlanok, mechanikailag erõsek
izmokban, vázanyagokban 
- globuláris fehérjék - kompakt, változtatható
alak
általában vízoldhatók, a testben szállíthatók
enzimekben 
A fehérjék funkciói
- enzimek - specifikus reakciók sebességszabályzó
katalizátorai
 
- hormonok - testi folyamatok specifikus szabályzói
 
- szállítás - más molekulák vagy ionok
mozgását szabályozzák
 
- szerkezet - izom, bõr stb.
 
- tárolás - tápanyag tárolás
 
- védelem - antitestek
 
A fehérjék szerkezete - elsõdleges szerkezet
- aminosav-szekvencia
 
- aminosav-maradékok sorrendjének meghatározása
 
A fehérjék másodlagos szerkezete
- a peptidlánc normál konformációja
 
- alfa-helix - H-kötéssel összetartott tekercs
 
- béta-lapok (vagy hajtogatott lapok) - H-kötésekkel
összetartott merõleges peptidláncok
 
A fehérjék harmadlagos szerkezete
- a fehérje teljes háromdimenziós szerkezete
 
- ide tartoznak a diszulfid hidak, ionos kölcsönhatások,
H-kötések, más poláros kölcsönhatások
és hidrofób kölcsönhatások
 
A fehérjék negyedleges szerkezete
- néhány peptidlánc nagyobb proteinegységekké
történõ aggregációja 
 
Fehérje hômozgásának
3D modellje
Enzimek - fehérje katalizátorok
- az enzimek egyes reakciók sebességét befolyásolják
általában nagyon specifikus, mely reakciót vagy reakciócsaládot
katalizálnak 
- nómenklatúra: az általuk katalizált reakció
nevéhez -áz utótag
 
- hidroláz - hidrolízis
 
- izomeráz - izomerizáció
 
- transzferáz - egy csoport átvitele egyik molekuláról
a másikra
 
- lizáz - kis molekula (mint pl. a víz) bevitele vagy eltávolítása
 
- oxidoreduktáz - oxidáció vagy redukció
(általában NADH-val vagy más kofaktorokkal) 
 
- ligáz - két molekula összekapcsolása (általában
az ATP kofaktorral) 
 
- az enzimek a reakciókat mindkét irányban képesek
katalizálni
más katalizátorokhoz hasonlóan alacsonyabb energiájú
utat nyitnak a reaktánsok és a termékek között
a reakció iránya a szubsztrátok és a kofaktorok
koncentrációjától függ 
Kofaktorok
- sok enzim mûködéséhez szükséges
egy másik molekula
 
- sok kofaktor (koenzim) vitamin
 
Kimotripszin - példa a proteolitikus enzimekre
- a kimotripszin hasítja az amidkötést az aromás
aminosavak mellett
 
- a közeli imidazolgyûrû specifikus protonátadással
vagy -felvétellel segíti a nukleofil támadást
 
A kimotripszin aktív helye
 | 
  | 
  
Ismeretanyag
- aminosavak várható ionizáltságának
megállapítása adott pH és pKa értékük
alapján
 
- egyszerû peptidek elnevezése 
 
- a peptid-szekvenálás szükséges lépéseinek
bemutatása
 
- a peptidszintézis szükséges lépéseinek
bemutatása
 
- azoknak a tulajdonságoknak az azonosítása, amelyek
a különbözõ szintû fehérjeszerkezetekkel
járnak
 
- polipeptid-szekvencia meghatározása részleges
hidrolízis és egyéb eredmények alapján
 
- kimotripszin és tripszin peptidhasító aktív
helyének felismerése
 
Vissza