Fizikai Szemle honlap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2003/11. hátsó borító

Jéki László: A GYILKOS NŐ ÉS A BAB (Konyhatudományi írások)

Magyar Konyha, Budapest, 2003, 105 oldal

Senkit ne tévesszen meg a cím, a kötet igazán nem könnyed írásmű. Noha a szerző neves kísérleti fizikus, a szemes kémia birodalmában is avatott tájékozódású szakember, aki a konyhaművészet gyakorlata iránt érdeklődőknek igen komoly kémiai és persze kultúrtörténeti írásokban nyújt tájékozódást arról, hogy mi minden valóban érdekes van a konyhában lezajló folyamatok, a táplálékunk elkészítése hátterében. Persze megértjük, hogy egy kicsit át kellett alakítani az egyik fejezetcímet ("Mérges kékek, továbbá a gyilkos nő és a bab"), hogy a kötet címlapjára kerülhessen. Pedig elég csak bele-bele olvasgatni a kötetbe, és azonnal érezhetjük, a szerző olyan műhelytitkokról rántja le a leplet, amelyek általában az elkészítés kézikönyveinek sokasága lapjairól is hiányoznak. Nem is azért talán, mert más szerzők elfeledkeztek róluk (esetleg éppen szándékosan attól való félelmükben, hogy a dolgok megértése olyan fáradalmakat igényel, ami a jól készített ételek ínycsiklandozó voltát majd elrejti), hanem sok esetben azért hiányoznak másutt, mert szerzőik nem olvassák rendszeresen a New Scientist legújabb információit a táplálékuk kémiájáról.

Jéki László pedig ezt a tudományos expedíciót is végzi már hosszabb ideje. Így a vékony kis kötet igazából olyan természetű írások gyűjteménye, amelyek a természettudományoknak a táplálkozással kapcsolatos újabb - de azért a régebbi - eredményeivel is foglalkoznak. Csak elismeréssel adózhatunk a szerzőnek, hogy a modern kémiai és fizikai ismereteket érthető módon természetesen nem túlmagyarázva - az olvasók elé tárja. Fizikai és kémiai ismeretterjesztés ez a mű azzal a bravúrral, hogy egy mindenki számára érdekes területen éppen sajátos méretű adagokra bontva mesél a táplálékaink egyes fajtáiról. Ebben a méreteloszlásban (persze sajnálva, hogy ilyen hamar véget ér), a kötet csak mintegy száz oldalas és mégis harmincöt témát kezd el érdekesen mesélni. Mindenesetre nemcsak a Magyar Konyha régebbi számainak olvasói, hanem a fizikus- és tanártársadalom is élvezettel gyarapíthatja lényegbevágó ismereteit Jéki László kötetével. Gratulálunk, és jó étvágyat kívánunk az étkekhez és a velük kapcsolatos történetekhez, magyarázatokhoz.

Abonyi Iván